Ускоро Стратегија истрага финансијског криминала

Министар правде Никола Селаковић најавио је да ће Србија у наредних месец и по дана донети своју прву Стратегију истрага финансијског криминала која ће низом мера унапредити и ојачати спровођење финансијских истрага.

"Управо Стратегија скреће фокус стручне јавности, како оне из теорије тако и оне из праксе, на нужност финансијских истрага, њихово јачање и синергију тужилаштва и полиције, успостављању реда, закона и поштовања права", рекао је Селаковић отварајући 5. међународни скуп "Дани Арцибалда Рајса" на Криминалистичко-полицијској академији.

Радна верзија Стратегије истрага финансијског криминала 2015-2016, која предвиђа циљеве и мере за јачање финансијских истрага у Србији кроз повезивање полиције и тужилаштва путем официра за везу, увођење финансијских форензичара, континуирану обуку, међународну сарадњу и низ других мера, налази се на јавној расправи и објављена је на сајту Министарства правде средином фебруара.

Министар Селаковић је организаторима скупа сугерисао да би због тога волео да идуће године, осим "првака" полиције види и јавне тужиоце са којима треба да сарађују кроз тужилачке истраге уведене првим Кривичним закоником Србије, преноси Танјуг.

Према његовим речима, примена закључака са оваквих скупова и анализа знања која се изнесу ће допринети смањењу броја проблема и њиховом што бољем решавању.

Честитајући организаторима скупа, он је похвалио њихов рад и пожелео им да његово присуство ове године буде само претходница ширења круга учесника конференције.

"Ово је заиста скуп који може да изнедри много, јер спаја оне који се баве научном анализом друштвених појава и оне који на терену треба да санкционишу или превенирају исте такве појаве", поручио је министар правде.

Ове године, на скупу ће бити презентовани научни и стручни радови 140 еминентних аутора међу којиам су професори, научници, истраживачи, полицијски и државни службеници из цак 22 земље - Велике Британије, Кине, Русије, Немачке, Аустрије, Шпаније, Португалије, Украјине, Белорусије, Јерменије, Пољске, Словачке, Турске, Грчке, Мађарске, Бугарске, Словеније, Хрватске, Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Србије.

Радови припадају области права, криминалистике, информатике, форензике, полицијских, безбедносних и друштвених наука.

Скуп „Дани Арчибалда Рајса" се организује у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије, Министарством просвете, науке и технолошког развоја Србије, Кинеским криминалистичко-полицијским универзитетом, Државним универзитетом унутрашњих послова у Лавову, Волгоградском академијом Министарства унутрашњих послова Русије, Факултетом безбедности у Скопљу, Факултетом безбедносних студија у Љубљани, полицијским академијама у Букурешту и Братислави и Високом школом унутрашњих послова у Бањалуци.

Размена знања и искустава аутора, представника теорије и праксе, има за циљ усавршавање поменутих области рада у оквирима Србије и на међународном плану.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара