Читај ми!

Да ли је заштитнику грађана потребна заштита?

Заштитник грађана Саша Јанковић каже да се не осећа безбедно после тврдњи да угрожава државу покушајима да контролише рад Војнобезбедносне агенције. Mинистaр унутрашњих послова Небојшa Стефановић поручује омбудсману да се јави полицији, уколико му прете.

Човек који треба да се брине о заштити права грађана – осећа се небезбедно. Омбудсман Саша Јанковић каже да је све почело када је у јавности покренута хајка после његовог неуспелог покушаја да провери рад Војнобезбедносне агенције, чију плакету, сасвим случајно, држи иза радног стола.

Јанковић истиче да је изабран за заштитника грађана зато што је способан да се одупре претњама и притисцима.

Према његовим речима, од надлежних државних органа се очекује да почну да поштују законе који гарантују контролу над свим аспектима рада државе, па и аспектима за које су задужене тајне службе.

Контрола законитости рада сваког органа је оно што чува свачију безбедност, свачију, па и моју, истиче Јанковић.

Први човек Министарства унутрашњих послова каже да се омбудсман до сада није јавио полицији, али да није касно.

Ако сматра да постоји било какав основ да му се пружи заштита, ја га позивам да се обрати полицији или тужилаштву, каже министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић додаје да у том случају полиција одмах приступа примени оних мера које су јој на располагању. "Ми ћемо омбудсману, као и сваком другом грађанину Србије, обезбедити сигурност, уколико постоји било каква врста претње", напомиње Стефановић.

Од посланика владајуће Српске напредне странке, омбудсман је добио нешто другачију поруку – а управо његово деловање угрожава институције.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић сматра да Јанковић понекад својим деловањем покушава да каже како су сви у овој држави против њега.

"Одједном постоји нека завера против њега. Ако му приговорите нешто на његов рад и извештај, онда сте одједном угрозили његову безбедност. То је заиста непримерено", каже Ђукановић.

Из опозиције стиже позив Влади да заштити омбудсмана Јанковића.

"Осећај угрожености и безбедности господина Јанковића мора хитно бити отклоњен ефикасном одлуком од стране Владе и министарстава којима ће се господину Јанковићу пружити потпуна физичка безбедност – кроз мере заштите или на неки други начин. Њему треба омогућити несметан рад и живот", поручује шеф посланичког клуба Демократске странке Борислав Стефановић.

Заштитник грађана, иначе, нема лично обезбеђење. Како каже, не мисли ни да треба да га добије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво