Читај ми!

Лед покосио воћњаке и шуме

Поједина села књажевачког краја струју ће чекати до пролећа, али и тада, струја ће им стићи пре рода у воћњацима. Огромна штета забележена је и у шумама. "Србијашуме" процењују да је од леда страдало више стабала него од свих поплава и инсеката.

И када се лед отопи, слика у књажевачкој општини остаће залеђена. Најсиромашнијем крају Србије, који се махом ослањао на воћарство, требаће године да се врате само на нулу.

"У овом крају задњих година су подигнути велики засади вишања и шљива. То је сад све уништено овом катастрофом", каже Миломир Петровић.

И мештанин Новица Живановић каже да ће требати бар шест-седам година да се засади обнове.

За један засад потребно је хиљаду евра и све очи упрте су у општину и у државу. А у општини збрајају штету.

"Та штета се у овом моменту може проценити на два, три милиона евра, али, кажем, у овом моменту. Општина као таква већ пар година уназад инвестира, субенционише пољопривреднике. Мораћемо да определимо средства кроз аграрни фонд. Очекујемо помоћ од државе", каже Драган Манчић из Општине Књажевац.

Сабирању нема краја. На 500 хектара уништених воћњака, треба додати и три хиљаде хектара шуме, што приватне, што државне. Следи сеча стабала, пре времена.

А сећи ће се хиљаду хектара шуме у источној Србији, кажу у "Србијашумама", а страдало је 12 пута више. Све мора да се заврши за две године, како би се спречила болест стабала.

"Нажалост, на терену смо затекли разочаравајуће стање. Реч је о незабележеној штети од ледолома и ледоизвала које су захвтиле велико подручје, целу источну Србију. Укупан збир свих штета, и од поплава и од суша, све то је вишеструко мање него сада што имамо штету од ледолома", каже Војислав Јанковић из "Србијашума".

Због тога ће из овог предузећа тражити помоћ од државе, а ресорно министарство још процењује штету. Информацију о стању на шумском терену имаће до Нове године. За сада најављују помоћ воћарима.

"Додатно смо обезбедили још милион и по евра за општине које су после мајских поплава имале штете од елементарних непогода. Ту мислим на општине у источној Србији у септембру и најновије штете које су последица ледене кише. За ово подручје смо обезбедили садни материјал и они ће ускоро бити испоручени пољопривредницима из ових крајева", каже министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић.

Док се обнове воћњаци и посеку шуме, мораће и да се види шта да се ради са 400 хиљада кубика дрвета, које у овом тренутку домаће тржиште не може да прими.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара