Вансудско решавање радних спорова

Чак три милиона судских процеса у Србији воде се због повреда радног права, а број оних који помоћ траже од Агенције за мирно решавање радних спорова - занемарљив је. Агенција постоји од 2005. године, а у извештају Европске комисије о напретку Србије у 2014. наглашено је да би улога те агенције морала да буде већа.

Једино су предузећа у јавном сектору, дужна да пре судског процеса, помоћ потраже од Агенције за мирно решевање спорова. У здравству се то показало као успешан начин превазилажења ситација у којима је мобинг био разлог сукоба.

"Имали смо десетак спорова који су решени мирним путем што је мени као директору Клиничког центра пуно помогло да избегнемо суђење и дуготрајне неке поступке са адвокатима", каже  Миљко Ристић, директор Клиничког центра Србије.

То што по новом закону о раду 29. јануара истиче важност свих колективних уговора, појачава значај деловања Агенције док се не потпишу нови уговори или бар правилници који у међувремену важе.

"Ми смо на време схватили колика ће наша улога да буде, зато смо и кренули у обуке едукације арбитара и миритеља", каже  Миле Радивојевић,  директор Агенције за мирно решавање радних спорова.

"Један дан штрајка у некој озбиљној фирми кошта више него годишњи буџет комплетне агенције", каже Јован Протић из Међународне организација рада.

Касније него код нас, агенције за мирно решавање радних спорова почеле су да раде и у околним земљама. Обрачун плате некад је био најчешћи разлог покретања спора, са напретком транзиције спектар разлога је, кажу, све шири.

"Најјчешће је то забрана коришћња годишњих одмора или наплата штете због некоришћења одмора, незаконити распоред на друго радно место", каже  Зденка Бурзан из Агенција за радне спорове - Црна Гора.

"Очекујем да ћемо у односу на план и програм рада 2014. завршити са 220 -230 одсто већим бројем радних спорова", каже Горан Радић из Агенција за радне спорове Републике Српске.

Радни спор пред судом код нас у просеку траје 691 дан док агенција решење у коме стране најчешће нађу заједнички интерес и одустају од суђења, доноси најдуже за 30 дана. Надлежни кажу да би и без препоруке Европске комисије рад Агенције добио на значају.

"Капацитети Агенције за мирно решавање радних спорова су незадовољавајући, тамо је укупно пет запослених а број штрајкова и број проблема је знатно већи, сигурно ћемо испунити ту препоруку и ојачати агенцију за мирно решавање спорова", каже Александар Вулин, министар за рад, борачка и социјална питања.

Поред стално запослених Агенција на располагању има 70 миритеља које бира Социјално- економски савет. Њихов мандат је четири године. Последњи конкурс био је 2013.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара