Читај ми!

Села на истоку Србије и даље без струје

Поједина села у околини Бора, Књажевца, Сврљига и Доњег Милановца и даље без струје. Због квара на далеководу поново проблеми у Доњем Милановцу. Стручне екипе су на терену. Мајданпек, Бор, Бољевац имају струју.

19.00 - Струја стигла у Доњи Милановац око 18 часова, сазнаје РТС.

14.15 - Доњи Милановац је поново нешто после 13 часова остао без струје због квара на далеководу, рекао је директор привредног друштва "Југоисток" Дарко Булатовић.  

13.10  Шест сврљишких села већ шести дан је без струје, а нема ни фиксне ни мобилне телефоније, каже председница општине Сврљиг Јелена Трифуновић.

11.15 – Села у околини Бора су и даље без струје због пада више стубова далековода код места Злот, јавља Танјуг.

10.30 – Иако је град Доњи Милановац добио електричну енергију, околна села су и даље без струје, јавља извештач РТС-а. 

09.45 – Доњи Милановац добио струју, саопштава ЕПС.

После струје, у Мајданпек, Бор и околна места полако стиже вода, а и станови се од јутрос загревају. Проблема још има у неколико бољевачких села која улазе у пети дан без струје.

На подручју Бољевца, седам села, која чине четвртину општине, су без струје. Сваки четврти становник општине Бољевац нема струју већ пет до шест дана. Мрежа МТС-а није у функцији, а у неким селима не раде телефони.

Лед и грање су направили проблеме на бандерама трафостаница - оштећени су далеководи, стубови али и каблови који проводе струју. У помоћ су стигли монтери из околине, а очекује се да проблеми буду уклоњени у току дана. Тежина леда отежава посао монтерима који не могу ни да приђу месту где је квар, а у помоћ им пристижу и мештани.

"Боримо се са свим препрекама и пешице идемо, не можемо ни да изађемо на стуб, идемо стубама јер је све ледено", каже монтер Драган Стојковић.

Остатак општине, која има 13.000 људи, струју добија помоћу далековода који се не користи 20 година. На поправци два главна се још увек ради.

Доњи Милановац је поново нешто после 13 часова остао без струје због квара на далеководу и тренутно су поред тог места најугроженија књажевачка села, као и борско село Злот које је најдуже без струје, изјавио је директор привредног друштва "Југоисток" Дарко Булатовић. 

Села у околини Бора су и даље без струје због пада више стубова далековода код места Злот услед лошег времена, а на отклањању тог проблема су ангажоване и екипе из Ниша и Пирота, речено је Танјугу у предузећу "Електротимок".

Диспечер Љубиша Маргитановић је рекао да град Бор има струју, с обзиром на то да добија струју са високог напона, али да у граду има врло мало пијаће воде.

Више од хиљаду домаћинстава у 25 села на подручју општине Књажевац без струје је већ шести дан. Најтеже је у селима у околини Вине, Белог Потока, у насељима на Тресибаби, а од јуче и у неким старопланинским селима на подручју Калне.

"Седамдесет и седма ми је година, ја не памтим оволики лед... Све се сломи, не мож' да мрднеш", каже Добрила Антанасијевић из села Крента.

Четрдесетак електромонтера из Књажевца уз помоћ колега из Сврљига и Зајечара непрекидно су на терену. Радници "Електродистрибуције", који су непрекидно на терену, кажу да је ситуација много лоша - стубови су сломљени, а жице искидане.

Приоритет монтера је Санација 10 киловолтне мреже.

У "Електродистрибуцији" кажу да се ситуација на терену мења из часа у час и да је тешко давати било какве прогнозе.

"Од недеље су буквално на истим локацијама људи, неке локације још увек нисмо могли да покријемо. Шта да кажем, видите и сами, ово до сада није било", каже Предраг Стојановић, директор "Електродистрибуције" Књажевац.

Како саопштава "Електромрежа Србије", проблеми који тренутно постоје у снабдевању електричном енергијом Доњег Милановца и околине, као и појединих села око Мајданпека, локалног су карактера. 

Екипе "Југоистока" су на терену и раде на отклањању кварова, наводе у ЕМС-у.

Како се наводи у саопштењу, проблеми са струјом у тим местима проузроковани су кваровима на нисконапонској дистрибутивној мрежи и немају везе са "Електромрежом Србије", јер високонапонски преносни систем у том делу Србије сада функционише нормално.

Грађанима Мајданпека, који су четири дана били без струје, компанија "Имлек" је упутила помоћ – послала је млеко. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара