Читај ми!

Реаговања на хапшења због Штрпца

Хапшење 15 особа у Србији и БиХ, које су осумњичене за злочин у Штрпцима, поздравили Мехо Омеровић, Фонд за хуманитарно право и ЛДП. "Жене у црном" поручиле да је хапшење после 20 година цинично, али и да је важно утврдити ранг ухапшених. Породице жртава очекују да се суђење приведе крају.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић каже да је хапшење у Србији и БиХ због злочина у Штрпцима 1993. године доказ озбиљности и посвећености Тужилаштава две државе у расветљавању овог страшног злочина, преноси Танјуг.

"Ова осетљива и веома важна истрага нам говори да се само кроз регионалну сарадњу институција држава у региону може доћи до резултата", наводи Омеровић.

Нада се да ће резултати истраге довести и до посмртних остатака убијених, да би се сахранили како доликује људским бићима.

"Верујем да ће ова хапшења довести и до налогодаваца из врха тадашње државе, јер је чињеница да се за овај злочин знало, да се припремао уз логистичку подршку тадашњег руководства државе, полиције и железнице", објашњава Омеровић.

"Убијени су држављани Србије и отети на територији наше државе, а саучесници у том злочину су били службеници државе који су укаљали образ државе Србије и зато је посебно важно да и њих стигне заслужена правда", наводи се у саопштењу.

Директорка Фонда за хуманитарно право Сандра Орловић оцењује да је хапшење осумњичених за злочин у Штрпцима јако добра и важна вест за породице жртава које више од 20 година чекају да тај злочин добије адекватан кривично-правни одговор, преноси Бета.

"Надам се да тих двадесетак година колико су чекали на хапшење и извођење пред лице правде обавезује државу, државне органе и у Србији и у БиХ да тај поступак спороведу брзо и ефикасно и да особе које су ухапшене буду брзо процесуиране", истиче Сандра Орловић.

Наглашава да хапшењем осумњичених није испуњен коначан дуг државе Србије према жртвама и њиховим породицама.

"Треба напоменути да је у предмету који је вођен пред судом у Бијелом Пољу против Небојше Ранисављевића за овај исти злочин утврђено да су сви државни органи били обавештени да ће се отмица десити, али на то нису реаговали", објашњава Сандра Орловић.

Према њеним речима, то је огроман баласт за државне институције и оне морају да нађу одговор на ту чињеницу.

Додаје да породице жртава и дан данас чекају да буду признате као цивилне жртве рата.

Породице очекују да посмртни остаци буду пронађени

Координатор испред породица отетих и убијених у Штрпцима Наил Кајевић је рекао да ће се суђење коначно привести крају, а посмртни остаци убијених бити пронађени.

"Ово је нешто што се најављује више година уназад, нешто што је требало очекивати одмах после тог догађаја", рекао је Кајевић Танјугу.

Према његовим речима, прошло је већ 21 година како овај догађај није процесуиран иако се одмах знало да је "отмицу извршила Војска Републике Српске, да то није био поступак појединца нити групе, никакве паравојне формације него да је акцију извршила ВРС која је имала логистичку подршку из целе Југославије".

Додао је да су породице одмах после отмице имале обећања покојног председника СРЈ Слободана Милошевциха да ће отмица бити процесуирана, починиоци кажњени, а посмртни остаци нађени, али да ни дан данас немају тачне информације, нити посмртне остатке свих отетих и убијених.

Представница организације "Жене у црном" Сташа Зајовић је, поводом хапшења осумњичених за злочин у Штрпцима, рекла да је важно да се утврди ранг ухапшених, али да је цинично што се хапсе после више од 20 година, преноси Бета.

"Више је него важно хапшење тих особа, али је веома важно да се види ког су оне ранга биле. Да ли је хапшењем обухваћен и командни кадар, односно они који су планирали и дали наредбу за извршење овог злочина или се ради о извршиоцима злочина", истиче Зајовић.

Оцењује да је "ово јако закаснело" и да је цинично.

"Још ће бити циничније ако овим не буду обухваћени они са највишим нивоом одговорности. Тачно се зна ко је 1993. заузимао највиши положај", поручује Зајовић.

Либерално демократска партија изразила је задовољство због "одлучних потеза" тужилаштава за ратне злочине Србије и БиХ да приведу одговорне за отмицу у Штрпцима, оцењујући да је неопходно до краја испитати и адекватно санкционисати свакога ко је наредио и помогао у извршењу тог злодела.

Члан Председништва ЛДП-а Кенан Хајдаревић навео је у изјави достављеној медијима да либерали сматрају да је акција тужилаштава доказ да се само кроз регионалну сарадњу може доћи до резултата и конкретних помака.

"Надам се да ће даља истрага довести до налогодаваца из врха тадашње државе, али и до оних који су учествовали у заташкавању злочина и тиме директно спечавали да се сви одговорни нађу на удару закона", рекао је Хајдаревић.

Оценио је да је злочин у Штрпцима једна од најцрњих страница у новијој историји Балкана, те да Србија мора да се обрачуна са свима који су се у прошлости "дрзнули да под заставом земље чине најгнуснија зверства".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара