Убудуће без поклона фармацеута лекарима

Од почетка наредне године, здравственим радницима не сме се давати, нудити или обећавати никакав поклон или новчана корист, у готовини или роби, према новим одредбама кодекса понашања који је представило Удружење произвођача иновативних лекова Иновиа.

Нове одредбе "Кодекса понашања при промовисању лекова и комуникацији са здравственим радницима" постаће од 1. јануара обавезујуће за свих 19 интернационалних фармацеутских компанија које послују у Србији као чланице Удружења произвођача иновативних лекова Иновиа, преноси Танјуг.

"Кодекс је урађен по принципима које је дефинисала Европска асоцијација произвођача иновативних лекова, чији је Иновиа члан", рекао је директор тог удружења Бојан Тркуља и објаснио да примена истовремено почиње у свим европским земљама, "уз врло мали простор за локална прилагођавања".

Представљајући измене које садржи треће издање овог документа, директор Удружења "Иновиа" је објаснио да се уводи и обавеза да се јавно и под пуним именом и презименом објављују подаци о "преносу вредности са фармацеутске индустрије на здравственог радника", као и здравствену организацију.

Он је рекао да то значи да ће "Иновиа" на сајту објављивати за сваког појединца све што је добио од њихових чланица као материјалну корист - од новца за котизацију, трошкове пута и смештаја за стручне скупове у земљи и иностранству до свих поклона који су вреднији од 30 евра.

Тркуља је подсетио да се од 2011. објављују збирне и укупне информације о спонзорствима свих фармацеутских компанија, али да ће сад имати обавезу да их прикажу појединачно, и то на годишњем нивоу.

Да не би прекршиле Закон о заштити личних података, фармацеутским компанијама је препоручено да уговор који потписују са здравственим радником треба да садржи и члан којим се потврђује да даје сагласност да се ти подаци јавно објаве.

"Овај кодекс дефинише одређена правила понашања у комуникацији представника фармацеутске индустрије са лекарима, другим здравственим радницима и чиновницима приликом промовисања лекова који се прописују и издају на рецепт", рекао је Тркуља.

Истичући да "Иновиа" сматра да оваква врста додатне транспарентности може да донесе бољитак здравственом систему само ако буде обавезујућа за све учеснике, он је додао да је то удружење покренуло иницијативу код Министарства здравља да одредбе Кодекса буду део нове верзије Закона о оглашавању лекова и свих одговарајућих регулаторних докумената.

Председник Управног одбора удружења "Иновиа" Милутин Делић рекао је да очекују да ће примена кодекса бити "велика подршка влади Србије у настојању да се придружи Европској унији" и "јако добра подршка њеним приоритетима".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара