Влада ће решити проблем јаловишта

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да је Влада Србије преузела на себе да реши проблем изливања отровног јаловишта у затвореном руднику "Столице" код Крупња.

"Наредних дана радиће се на краткорочном решењу да би се зауставио процес одливања отпадног материјала, а у наредниом периоду имаћемо и трајна решења", казала је Снежана Богосављевић Бошковић новинарима у паузи скупа на коме је представљен Извештај о стању пољопривреде Србије у 2013. години.

Министарка пољопривреде је навела да постоји пројекат, али и средства које ће влада определити за то и да ће тај проблем бити заустављен, али није желела да износи детаље, преноси Бета.

Према њеним речима, инспекцијске и стручне службе су без престанка биле на терену и учиниле су све што је било у њиховој моћи, али је рудник у приватном власништву компаније "Фармако" која је требало да реагује.

"Чекали смо да власник јаловишта одради свој део посла око санације. Нисмо са њим успели да дођемо до решења, па ћемо проблем реши на овај начин", казала је Богосављевић Бошковић. 

Министрака је нагласила да ће, док она води ресор пољопривреде и заштите животне средине, здравствена безбедност грађана бити на првом месту.

Изливање токсичне јаловине из одлагалишта прерађене руде антимона из рудника "Столице" почело је пошто је брану јаловишта оштетила мајска поплава.

Упркос захтевима Општине Крупањ, на чијој територији је јаловиште, и Града Лознице, до сада није учињено ништа да се загађење спречи или ублажи.

Због изливања јаловишта из рудника "Столице" пре пет месеци, тешки метали су доспели у реке Јадар и Дрину, а према последњим информацијама, од пре три недеље, повећане концентрације су утврђене у Дрини код Бадовинаца, надомак ушћа у Саву.

Резултати анализе воде Костајника, Јадра и Дрине, објављени на сајту Агенције за заштиту животне средине, показују високе концентрације гвожђа, мангана, арсена, олова, никла и кадмијума.

Министарства пољопривреде и заштите животне средине и рударства и енергетике формирала су крајем јула тим за праћење хитних мера за санацију изливене токсичне јаловине антимона из затвореног рудника "Столице".

Министарство заштите животне средине саопштило је тада да је инцидент на јаловишту "Столице" највећи из области заштите животне средине који је настао као последица мајских поплава, наводећи да се у оштећеном јаловишту налази више стотина хиљада метара кубних јаловине, опасног рударског отпада са значајним концентрацијама арсена, антимона и олова.

Процењена штета на јаловишту је ушла и у званични владин извештај коришћен и за бриселску донаторску конференцију за Србију и БиХ које су погођене поплавама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво