Читај ми!

Умро Миљенко Дерета

Оснивач и дугогодишњи директор Невладине организације "Грађанске иницијативе" Миљенко Дерета умро је у 64. години, речено је "Бети" у тој организацији.

Миљенко Дерета је рођен у Београду 1950. године. Завршио је филмску и ТВ режију на Академији у Београду. До 1990. реализовао је десетине програма из области културе, неколико играних ТВ филмова и један биоскопски филм.

У области социјалног и политичког маркетинга освојио је бројне домаће и неколико награда широм света. Кандидат опозиције на првим вишепартијским изборима за Скупштину Србије 1990. године.

Дерета је био члан Грађанског савеза Србије, а потом и председник Извршног одбора ГСС-а.

Године 1996. са групом угледних активиста демократске опозиције, антиратног и ненационалистичког покрета основао је "Грађанске иницијативе". Покренуо је формирање Федерације НВО Србије (ФЕНС).

Био је учесник бројних домаћих и међународних конференција и члан Радне групе за будућност СР Југославије (Братиславски процес).

Дерета је био члан Савета Владе Србије за интеграције у ЕУ и Савета Министарства за омладину и спорт. Председник је борда Балканске мреже за развој цивилног друштва и члан Управног одбора Средње и источно европске мреже грађана.

Народни посланик био је у сазиву 2012–2014, а од јануара 2013. године био је члан неформалне зелене посланичке групе у Скупштини Србије.

ЛДП је саопштио да је Дерета дао немерљив допринос демократизацији Србије, a Социјалдемократска унија je истакла да је смрт Миљенка Дерете ненадокнадив губитак за српско друштво.

Саучешће породици, Грађанским иницијативама и свим поштоваоцима и пријатељима Миљенка Дерете упутила је и Геј стрејт алијанса. 

Време и место сахране биће накнадно објављени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво