Читај ми!

Жене које пчеларство чувају од заборава

Удружење жена "Бајка" из Руског Крстура постоји две године. Основало га је петнаестак жена, у жељи да од заборава сачувају старе занате. На салашу без струје једна од њих наставила је породичну традицију гајења пчела.

Пре осам година Марија Бандић у Малом Селишту наследила је седам и по јутара земље са салашем. Није ни слутила да ће пчеларство, којим се годинама бавио њен отац, постати и њен омиљени хоби.

"Ништа нисам знала. Било ми је свеједно шта ће са тим да се деси. Бог је дао да ја то са задовољством радим", прича Марија Бандић.

Оваквих салаша у Малом Селишчу некада је било на десетине, кажу чланице удружења жена "Бајка" из Руског Крстура.

"Данас су многи од њих оштећени, разрушени. Нема старијих особа које би то поправиле, а млађи не желе да се прихвате тог посла јер имају друге обавезе. Поред живота на салашу, на њивама се узгајало жито, кукуруз, сунцокрет. Било је и много пчела, јер је било ливадских трава на којима су се оне напасале", каже Марија Планчак.

У свакој од кошница налази се око 5.000 пчела. Живот се у њима одвија према тачно утврђеним правилима.

"У кошници је ред доведен до савршенства. Зна се тачно ко шта ради и нема да се пита да ли хоће или неће. Кад би ред био код нас људи, ко зна где би нам био крај", прича једна од чланица удружења.

Жеља ових жена је да живот и на другим салашима попут овог никада не престане. Надају се да ће њиховим стопама кренути и њихови потомци јер, како нам уз осмех рекоше, за нове хобије никада није касно.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара