Читај ми!

Вулин: Неће сви бити задовољни Законом о раду

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин очекује да седница Социјално-економског савета, на којој ће бити суочени сви спорни аргументи о изменама Закона о раду, буде одржана што пре. Вулин не верује да је могуће да сви буду задовољни овим законом.

Вулин истиче да ће се на основу тога донети одлука о изменама, као и да би у току дана требало да добије информацију када ће бити одржана седница тог тела, преноси Танјуг.

"На тој седници покушаћемо последњи пут са синдикатима и послодавцима да сагледамо ставове и једних и других и да на основу тога преломимо", поручује Вулин.

Наводи да би седница СЕС-а требало да се одржи и да би се донела одлука о висини минималне цене рада.

"Не верујем да ће бити неких одлагања. Није Социјално-економски савет законска категорија која мора да донесе то мишљење, али Влада Србије има поштовања према социјалним партнерима и зато ћемо да саслушамо њихово мишљење. Верујем у компромис и у могућност да се нађе најбоље заједничко решење", каже Вулин.

Додаје да не верује да је могуће да синдикати и послодавци буду у потпуности задовољни овим законом, али да осим оних који раде, треба мислити и о онима који тек треба да се запосле, али и о онима који су при крају свог радног века.

"Ја бих био најсрећнији да можемо да пишемо закон од почетка, али нажалост, због брзине али и отпора међу социјално-економским партнерима, нисмо били у позицији да радимо од нуле", објашњава Вулин.

Министар каже да је једна од кључних тачака око које социјални партнери не могу да постигну сагласност проширено дејство колективних уговора и да не би било добро да се та тема избегава.

"На седници Социјално-економског савета очекујем да се аргументи суоче и да на основу тога донесемо коначну одлуку", поручује Вулин.

Ускоро база података за особе са инвалидитетом

Министарство за рад покренуло је оснивање базе података за особе са инвалидитетом која би требало да буде завршена до краја године и која ће садржати податке о члановима организација које су укључене у програмске и пројектне активности за које Министарство издваја финансијска средства.

Министар за рад Александар Вулин рекао је приликом представљања тог пројекта у Националној организацији особа са инвалидитетом Србије, да се квалитет друштва мери у односу на то како се односи према најслабијима.

Истиче да особе са инвалидитетом имају право на помоћ, да имају приступ сваком јавном објекту, да раде и да би држава могла у томе да им помогне тако што ће омогућити обуке и доквалификације како не би било недостатака у стручним спремама.

Вулин каже да би требало омогућити једноставнију набавку помагала и једноставније добијање неких решења.

"Неке ствари не можемо да исправимо, али можемо да залечимо. База података је веома драгоцена, а држава би требало да води више рачуна јер некад није све у новцу", поручује министар.

Вулин каже да би социјална давања убудуће требало прецизније дистрибуирати како би више добили они којима су потребнија.

Помоћник министра Владимир Пешић каже да би база података требало да буде завршена до септембра или октобра и да ће бити дневно ажурирана, како би се знало колико особа са инвалидитетом има и шта им је све потребно.

Сектор за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад иницирао је израду базе савеза и удружења особа са инвелидитеом чије програме и пројекте подржава кроз конкурсе.

База ће садржати податке о члановима организација које су укључене у програмске и пројектне активности за које Министарство издваја финансијска средства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара