Читај ми!

Марковић: Неспремно дочекујемо јубилеј

Ове године неће изаћи ниједна научна књига о Младој Босни, и академска заједница у Србији је јубилеј – сто година од почетка Првог светског рата – дочекала неспремна, сматра историчар Предраг Марковић.

Марковић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да је у свету изашло много књига о томе, а да ми расправљамо по новинама, иако ниједну књигу нисмо издали на енглеском језику.

Поменуо је књигу Предрага Палавестре, која објављена пре неколико деценија, и књигу Веселина Маслеше, која је изашла пре 75 година.

"Ми бисмо морали да имамо неколико књига на енглеском посвећених томе, где би се водила расправа са разним аргументима за које сматрамо да нам не иду у корист", објаснио је Марковић.

Како је рекао, нема потребе да се ми међу собом тешимо и бранимо Гаврила Принципа, јер код нас "чак и Биљана Србљановић воли Гаврила Принципа".

"Али има потребе да се наш став искаже свету, а ми га ни на који начин нисмо исказали", поручује Марковић.

Напомиње да исто тако ништа нисмо урадили ни када је реч о Косову, и да немамо ниједну релевантну књигу о Косову на енглеском.

"Цела наша академска заједница је неправовремено одреаговала. Има неколико књига о Првом светском рату које су изашле ове године, али о Младој Босни није изашла ниједна књига", понавља Марковић.

Марковић је рекао да је тачно да је Србија, сто година од почетка Првог светског рата, у бољим односима са Аустријом и Немачком него са БиХ и Хрватском и истакао да је то тужна чињеница.

"Мислим да је кривица за лоше односе у тој култури мржње која се негује у Сарајеву и Загребу. У случају њихове културе сећања, они просто инсистирају на траумама и историјским ранама много више него српска страна", навео је Марковић и објаснио да су односи због тога лоши.

Поручио је да не смемо неспремни да дочекујемо јубиларне датуме и истакао да друге државе придају велики значај обележавању сто година од почетка Првог светског рата.

"У августу ће бити велика обележавања Првог светског рата у Европи, врло добро организована и врло свечана. Ми чак и немамо централни догађај. Не зна се шта је то централни догађај којим обележавамо тај, можда у свету најпознатији, догађај из наше историје", рекао је Марковић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара