Читај ми!

"Ђердап" спреман за веће дотоке воде

Хидроелектрана "Ђердап 1" код Кладова и хидроелектрана "Ђердап 2" код Неготина спремно дочекују нови талас већих дотока из Саве, Дрине и Дунава. Од првог наиласка већих количина вода испражњене су акумулације до Голупца и између две електране, саопштио је ЕПС.

Ових дана готово сабласно делују спрудови на Дунаву узводно од највеће хидроелектране, па све до Голупца, што је виђено последњи пут у пролеће 1970. године када је почело да се пуни акумулационо језеро.

И у Малом и Великом казану може се видети необична појава како је некад вода кључала. Бродови се једва пробијају од Кладова до Голупца, са по једним објектом који гурају узводно, због велике брзине воде. Дунав је сада у такозваном природном току.

Производња на ХЕ "Ђердап 1" је смањена за 30 одсто, а на ХЕ "Ђердап 2" је тек на двадесетак процената од укупне инсталисане снаге.

Тренутно је доток око 12.500 кубних метара у секунди, а како се предвиђа у наредних неколико дана ће то повећање бити за свега 300 кубних метара у секунди.

Када се то упореди са највећим забележеним дотоком у априлу 2006. године, доток Дунава ће бити за готово 3.500 кубних метара мањи него када је био до сада највећи забележени прилив вода, истиче се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара