Читај ми!

Евакуисани грађани: Како даље?

Грађани који су због поплава морали да напусте своје домове и тренутно су смештени по прихватним центрима у Београду, апелују на надлежне да их обавесте колико ће у њима остати и шта ће даље бити са њима.

У прихватним центрима - стари ДИФ, спортски центар "Врачар" и хотел "Славија" у Београду смештено је око 600 грађана, углавном из Обреновца, града који је имао око 25.000 становника.

Многи од њих се надају да су им куће остале неоштећене и да ће се ускоро вратити својим домовима.

Миомирка Вучићевић, једна од 130 грађана Обреноваца који су смештени у зграду старог ДИФ-а, рекла је да је са двоје деце морала да напусти Обреновац и да се све одиграло за сат времена.

Према њеним речима, нико од суграђана није веровао да ће се управо њима то десити.

Један од смештених у просторијама старог ДИФ-а Славко Есперовић, незадовољан је што се оптужују грађани да нису на време напустили Обреновац, наводећи да су подједнако криви надлежни који нису имали адекватне процене.

Грађани у неверици и са сузама у очима говоре о ноћи када су евакуисани из Обреновца због поплаве која им је, како кажу, "однела све што су имали".

"Стајали смо на трећем спрату, код комшија и ту смо преноћили. Нигде никог нема, нема ко да нас спасе", казала је Драгица

Белхамовић, која је евакуисана у суботу ујутру, додајући да су комшијини синови успели да дозову помоћ, а да су они евакуисани тек синоћ око 22.00.

Оно око чега се сви слажу је бескрајна захвалност волонтерима којих, како кажу, има и превише, докторима који дежурају 24 сата, бројним донаторима који их снабдевају храном и одећом.

Они наводе да хране, лекова и хемијских производа има довољно и да прихватилишта међусобно координишу и распоређују помоћ по потреби.

У Спортском центру "Врачар" нису смештена деца млађа од 10 година, па храну и пелене које добијају шаљу другим прихватилиштима. Велики број перионица понудио им је своје услуге, јер у том центру нема услова за прање веша.

У хотелу "Славија" истичу да поред хране коју око 350 грађана добија од Црвеног крста, оброке и прање веша обезбеђује и сам хотел, наводећи да немају довољно прашка за веш, пешкира, млека, хлеба, брашна.

Докторка Драгана Бракочевић, која тренутно дежура у хотелу "Славија", рекла је да Дом здравља Врачар обезбеђује дежурства 24 сата у том хотелу, Спортском центру "Врачар" и Спортско-рекреативном центру "Шупља стена".

Она је навела да лекова углавном има довољно, али да фале помоћна лековита средства, попут - септолета, фиксационих завоја, хепатромбин масти, трачица за брзо мерење шећера.

"Људи су дисали испарења, а бактерије не стоје, једва чекају да се развију, а најчешћа обољења међу панцијентима су тонзилит, неуроза и хипертензија", казала је докторка.

Представници Црвеног крста рекли су да су се у већој мери појавиле и ваши, па су свим прихватним центрима потребни и шампони за ваши.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара