Читај ми!

Покрајински омбудсман: Нестручност запослених у управи

Током прошле године Покрајински омбудсман је формирао 1.253 предмета, од чега 1.217 на основу представки грађана и 36 на сопствену иницијативу, стоји у извештају Покрајинског омбудсмана.

Већина представки које су упућене институцији Покрајинског омбудсмана током 2013. године односиле су се на рад органа управе, јавних предузећа, установа и организација на локалном нивоу, као и на рад центара за социјални рад, наводи се у годишњем извештају Покрајинског омбудсмана, преноси Бета.

И даље је евидентна недовољна стручност запослених у органима управе и непознавање прописа, неоправдана дуготрајност поступака, непоштовање правила поступка, а честе су притужбе због непоштовања достојанства грађана у опхођењу са њима, наводи се у годишњем извештају који је достављен Скупштини Војводине.

Додаје се да је евидентан пораст броја предмета у области заштите права детета, који је најизраженији у области вршњачког насиља, због незадовољства родитеља реакцијом образовне установе и непосвећивања довољне пажње проблему насиља.

Наводи се да је значајан број притужби на рад центара за социјални рад, посебно у случајевима када се њихова активност односи на остваривање права детета, односно поступање у најбољем интересу детета.

Учестале су притужбе на рад филијала Покрајинског фонда за пензијско и инвалидско осигурање, филијала Републичког фонда за здравствено осигурање, Националне службе за запошљавање и Пореске управе, пише у извештају.

Током 2013. године Покрајински омбудсман је формирао укупно 1.253 предмета, од чега 1.217 на основу поднетих представки грађана и 36 предмета на сопствену иницијативу, што је готово идентично броју предмета из 2012. године.

Покрајински омбудсман је током прошле године упутио 70 мишљења и препорука различитим органима, институцијама и јавним службама, од чега је извршено 25, делимично је усвојено и извршено 16, а није извршено девет.

У 11 случајева извршење мишљења и препорука је у току, док у девет случајева Покрајински омбудсман нема повратну информацију о статусу упућене препоруке и мишљења, наводи се у извештају.

Називи установа и на језицима мањина

У Зрењанину и даље већина јавних предузећа и установа називе на својим седиштима, другим објектима и печатима не исписују и на језицима националних мањина што је утврђено законом, навела је заштитница грађана у том граду Драгана Грозданов Радловачки.

Заштитница грађана наводи да по препоруци нису поступили Предшколска установа Зрењанин, јавно комунално предузеће "Водовод и канализација" као и Народно позориште "Тоша Јовановић" код којих није забележен никакав напредак у односу на стање из 2009. године.

По препоруци су делимично поступили Народни музеј Зрењанин, Апотека Зрењанин и јавна комунална предузећа "Чистоћа и зеленило", Културни центар и "Градска топлана".

"Генерално је забележен напредак у односу на стање из 2010. године, а нарочито у односу на стање из 2009. Међутим, стање и даље сматрамо незадовољавајућим јер још има јавних предузећа и установа који су само делимично поступили по препоруци из јула 2009. године, а потпуно је неприхватљиво то што постоје три субјекта који нису уопште поступили по препоруци", наводи се у том извештају. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара