Читај ми!

Путеви у Србији, статистика боља од утиска

Током 2013. забележен је најмањи број саобраћајних несрећа у претходне три деценије. У Управи саобраћајне полиције сматрају да су својим радом допринели томе, али и да су због новог закона возачи постали дисциплинованији. Ипак, брзина је и даље је узрок највећег броја незгода.

Иако нам се чини да готово свакодневно слушамо вести о тешким саобраћајним несрећама и страдалима, статистика показује да је број удеса на српским путевима смањен. Тако је 2013. година забележен најмањи број саобраћајних несрећа у претходне три деценије.

Владимир Ребић из Управе саобраћајне полиције каже да је од 1981. године, када су почеле да се воде званичне статистике, 2013. најповољнија и што се тиче броја саобраћајних незгода и броја саобраћајних незгода са настрадалим лицима. У претходној години живот је изгубило 645 лица. Најнеповољнија година је била 1990. када је живот изгубило чак 1955 лица.

Ребић сматра да пуно коцкица мора да се сложи како би се постигао такав резултат, али уверен је да је највећи допринос дала саобраћајна полиција својим активностима.

"Та активност се огледа, пре свега, у покривању највећих путних праваца 24 часа дневно, односно у перманентној контроли учесника у саобраћају. Можемо узети податак да је у претходној години санкционисано негде око 700.000 прекршаја, од тога да је 60 одсто блажих прекршаја и 40 одсто тежих прекршаја", каже Ребић.

Узрок највећег броја незгода је неприлагођена брзина, чак и када нема прекорачења већ возачи због околности одвијања саобраћаја изазову незгоду, упозорава Ребић.

Нови закон и кажњавање допринели су повећању дисциплине возача. Раније је саобраћајна полиција откривала око милион, милион и 200 хиљада саобраћајних прекршаја, данас је тај број много мањи.

Како је објаснио, од 1. марта ове године, а према новом Закону о прекршајима, саобраћајни полицајац моћи ће сваку особу која направи тежи прекршај да одведе код судије за прекршаје који ће одмах одредити казну.

"У теже прекршаје спадају вожња у алкохолисаном стању, неприлагођена и недозвољена брзина, као и одбијање алко-теста", навео је заменик начелника Управе саобраћајне полиције.

За лакше прекршаје за које предвиђена новчана казна, можете остварити и попуст од 50 одсто уколико казну платите у року од осам дана.

Ребић сматра да ће се на тај начин убрзати вођење прекршајног поступка, смањити број застаре предмета и тако повећати безбедност у саобраћају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара