Читај ми!

Борба против рака организованим прегледима

Последња деценија донела је повећање броја оболелих од карцинома за петину. На Дан борбе против те болести лекари поручују да су редовни прегледи најбоља заштита од карцинома. Лекарске ординације у Србији, ипак, често се избегавају. Један од начина да се људи покрену јесте организовано позивање на преглед.

С обзиром на то да број оболелих од карцинома у Србији расте, на Дан борбе против рака лекари опомињу да идемо редовно на контроле. На то ћемо вас упозоравати и сваке недеље током марта - месеца посвећеног борби против карцинома.

Две Јасмине су имале исту судбинску причу - победиле су рак. На време су отишле код лекара, биле су храбре и ухватиле су се у коштац са болешћу. Данас уче друге да не губе наду.

"Након мајчине операције пожелела сам да одем да урадим преглед и установљено је да болујем од рака дојке. Временски, ми смо истовремено боловале од рака дојке, имала сам само ту срећу што је моменат био заиста задњи, открило се на време", прича Јасмина Лукић.

"Ја сам ишла на превентивне прегледе и на једним прегледу ми је откривен тумор, који је срећом по мене био мали. Моје лечење је било једноставно", каже Јасмина Мирковић.

Иако они који су победили рак и лекари поручују да је редован преглед најбоља заштита, лекарске ординације у Србији често се избегавају.

Неретко тада болест узнапредује, а последице такве одлуке могу бити фаталне. Један од начина да се жене и мушкарци у Србији покрену јесте организовани скрининг односно организовано позивање на преглед. Започет је пре годину дана.

Др Дубравка Шарановић из Министарства здравља каже да је у плану повећање броја домова здравља.

"За грлић ће материце бити 45 домова здравља, а било их је 12, за дојку ће бити 41, а било их је 27, и за скриниг дебелог црева 31, а било их је 20", прецизира Шарановићева.

Према њеним речима, први резултати говоре да је откривено 114 карцинома дојке у раној фази што је, оцењује, јако значајно због успеха излечења.

Циљ скринига дијагностике је постављање дијагозе у првом стадијуму, када се хирургијом и другим видом лечења постиже излечење.

"Уколико се рак дојке открије у првом стадијуму, онда је излечење у екстремно великом проценту", каже директор Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић.

Према неким проценама - последња деценија донела је повећање броја оболелих од карцинома за петину.

"У овој кући се пацијнети зраче до један после поноћи у три смене, а било би норнално да ми имамо довољо машина, па се зрачење обави током дана", додаје др Џодић. 

Др Дубравка Шарановић поручује да се у овој години планира куповина важне опреме за институте клиничких центара.

Сваке године у Србији од малигних болести умре 21 хиљада људи. Зато стручњаци апелују да би баш овај дан и месец март могли да буду почетак другачијег односа према сопственом здрављу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво