Читај ми!

Без последица по здравље Ужичана

Није било штетних последица по здравље Ужичана због забране воде за пиће из градског водовода, рекла Славица Ђукић Дејановић. Превентивне мере дале резултате и грађани имају разлога да верују здравственим институцијама, каже министарка.

Министарка здравља Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је да није било штетних последица по здравље Ужичана због забране коришћења воде за пиће из градског водовода.

На седници Скупштине града, одржаној на захтев одборника опозиције због проблема са водоснабдевањем Ужица, министарка је рекла да Ужичани не треба да брину јер "није било токсичних инфекција, а концентрација токсина ЛР била је неколико пута нижа него што је дозвољено по критеријумима Светске здравствене организације".

"То говори да здравствене институције у Ужицу веома одговорно раде свој посао и да ниједног тренутка није учињено ништа што је штетило здрављу Ужичана", поручила је Ђукић Дејановић и истакла да су све превентивне мере дале резултате и да Ужичани имају разлога да верују здравственим институцијама.

Она је саопштила да ће до петка стићи и резултати анализе воде из Немачке, али да оно што је до сада стигло упућује на то да нема повода за бригу.

Поред министарке здравља, седници Скупштине града Ужица присуствовали су и представници министарства енергетике и министарства правде.

Државни секретар у Министарству правде Неђо Јовановић обавестио је одборнике да Основно јавно тужилаштво у Ужицу спроводи предистражни поступак за прикупљање чињеница и доказа о евентуалној кривици надлежних за ситуацију на акумулацији Врутци и водоснабдевању Ужица.

"Предметом су обухваћени сви који су имали везе са загађењем воде у Ужицу", рекао је Јовановић.

На данашњој седници Скупштине града Ужица одборницима су презентовани извештаји надлежних органа о стању у акумулацији Врутци и квалитету воде у Ужицу.

Директор "Србијавода" Горан Пузовић обавестио је ужичке одборнике да ће 17. јануара бити одржана прва седница стручног тима за санацију акумулације Врутци, који ће предложити како да се на најбољи начин обави овај посао за који ће локална самоуправа имати помоћ Владе Републике Србије и "Србијавода".

Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић, на оптужбе у јавности да ова установа није радила анализе воде са језера Врутци у прошлој години, одговорио је да је по Закону о водама ужички Водовод дужан да 74 пута годишње врши анализе воде на акумулацији.

Завод за јавно здравље је редовно радио анализе пијаће воде, као и два пута годишње из резервоара сирове воде.

"Према последњим анализама те воде од 14. децембра, алги у води није било", рекла је директорка Завода за јавно здравље Ужице Биљана Мијовић.

На данашњој седници одборницима ће извештаје поднети и представници Водовода, Градског штаба за ванредне ситуације, а обратиће им се и представници неформалне групе грађана који су упутили петицију Влади Србије и председнику Томиславу Николићу у којој захтевају брзу и темељну санацију акумулације Врутци.

Потпредседник Српске напредне странке Братислав Гашић рекао је у Ужицу да ће ова странка изаћи из градске власти, уколико не буде имала квалитетног кандидата за новог градоначелника, а да ће актуелни поднети оставку чим престане ванредна ситуација због проблема са водом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара