Читај ми!

Помоћ за малу Андријану

Андријана Петровић из Параћина се од друге године лечи од карцинома мозга, који више не може да се оперише. Упркос тешком стању девојчице, комисија Републичког ПИО фонда недавно је ускратила мајци право на пуни износ додатка за негу.

Готово цео живот дванаестогодишњу Андријану Петровић из Параћина прате недаће. Ова девојчица се од друге године лечи од карцинома мозга, који више не може да се оперише, јер се проширио на мождано стабло.

Уз све то, комисија Републичког ПИО фонда недавно је ускратила мајци право на пуни износ додатка за негу тешко болесне девојчице.

Мала Андријана је потпуно неспособна за самосталан живот, тешко говори и једва се креће. Због дугогодишње болести никада није ишла у школу.

Стање јој се недавно погоршало. Тренутно је на дечијем одељењу параћинске болнице, после још једне дозе хемотерапије. Осим тешке болести, њену породицу притисли су и финансијски проблеми.

"Сва примања која имамо јесу осам и по хиљада динара за Андријану, што примамо за туђу негу и то је све. Друга примања за њу немамо", каже Андријанина мајка Ивана Ђокић и додаје да она не може да ради јер је константно са девојчицом.

Мајка Ивана огорчена је после процене лекарске комисије у Ћуприји да је Андријанино телесно оштећење само 30 одсто. Тврди да лекари нису ни погледали медицинска документа, јер су је питали зашто је ошишала дете.

Удружење "Покрет достојанствених", које је иницирало неколико хуманитарних акција за помоћ Андријани, сматра да је налаз лекарске комисије површан.

"Од чега би то требало неко дете да буде болесно, како треба да изгледа, какви налази лекара треба да буду да би остварило право на увећани додатак на име туђе неге и помоћи", упитала је Весна Живановић из "Покрета достојанствених".

На основу налаза комисије, Центар за социјални рад у Параћину донео је решење којим се Андријани признаје само право на основни додатак од 8.500 динара, уместо на увећани додатак за туђу негу од 26.000 динара.

Директорка Центра за социјални рад у Параћину Биљана Миленовић Стојановић каже да је та институција помагала једнократно кад год се мајка мале Андријане обратила, било за намирнице, било за боравак у болници, било за одлазак на неке прегледе.

У ПИО Фонду су рекли да су од Центра за социјални рад тражили предмет мале Андријане. Коментаре у вези са овим случајем, кажу, неће давати пре понедељка.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара