Читај ми!

Србија без лекара и зубара?

Лекари и стоматолози и даље напуштају Србију. Истовремено, надлежни упозоравају да ћемо ускоро остати без лекара специјалиста, па Министарство здравља за 2014. и 2015. планира запошљавање неколико хиљада медицинара.

Само током прошле године Србију је напустило чак 800 лекара, а још око 150 је затражило од Лекарске коморе Србије сертификат за рад у иностранству. Упркос забрани запошљавања у јавном сектору у наредне две године, у Министарству здравља најваљују да ће запослити неколико хиљада медицинара, а захваљујући предложеним Изменама и допунама закона о здравственој заштити, већи број запослених очекују и у невладином сектору.

Остати или отићи? За лекаре у Србији који су без посла, тешко може бити дилема. Због брзог запошљавања и одличних услова рада, многи се одлучују да будућност граде најчешће у Словенији и Немачкој.

"Учим немачки како бих једног дана себи нашла посао ван ове земље, нажалост. По завршетку факултета многи људи једноставно дођу до Бироа и даље нема. Просто, велика је презасићеност стоматолозима и уопште медицинарима", каже Оливера Беровић, дипломирани стоматолог.

Да би ишколовала једног лекара држава уложи преко 100.000 евра, а он на крају напусти Србију. Осим младих стручњака, одлазе и врхунски специјалисти. Број лекара у наредном периоду, драстично ће се смањити, истичу у Лекарској комори Србије.

"Нама ће врло брзо недостајати велики број специјалиста јер је наша старосна структура специјалистичког кадра јако лоша, доста људи ће отићи у пензију", каже Периша Симоновић, државни секретар у Министарству здравља.

"Да бисте добили специјалисту на месту неког искусног специјалисте који оде, вама треба 10 година. Треба размишљати на који начин повећати број специјалиста, можда увести волонтерске специјализације бар за неке гране медицине", додаје Периша Симоновић.

Иако Закон о буџетском систему не предвиђа запошљавање у јавном сектору, у Министарству здравља кажу да ће запошљавања бити.

"Ми планирамо да у наредне две године фактички у здравственим установама у јавном сектору буде запослено између 2.000 и 3.000 лекара и до 6.000 и 7.000 недостајућих медицинских сестара, било на основу природног одлива, било на основу сада већ исказаних неколико хиљада недостајућих", истиче Симоновић.

Решењу проблема незапослености, могла би да допринесе и промена уписне политике на факултетима.

"Оно што је нужно урадити, а то смо већ почели да радимо у сарадњи са Министарством здравља, је да направимо процену колики је потребан број кадрова. На основу потребе за кадром треба гласно и јасно рећи нашој популацији за медицинским кадром потребе су толике и то држава треба да школује", каже министар просвете Томислав Јовановић.

На евиденцији Националне службе за запошљавање тренутно је више од 2.000 доктора и око 100 лекара специјалиста.

Број коментара 43

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара