Протест студената са хендикепом

Студенти са хендикепом протестoвали испред Владе због одлуке Министарства просвете да ове студенте изједначи са осталима приликом конкурисања за стипендије. Из Министарства обећавају да ће почетком јануара на заједничком састанку настојати да им помогну и изаћу у сусрет.

Студенти са хендикепом окончали су вишечасовни протест испред Владе Србије, незадовољни критеријумима за добијање стипендије и високим ценама смештаја у дому, а из Министарства просвете обећавају да ће почетком јануара на заједничком састанку настојати да им помогну и изаћу у сусрет.

Уз посредовање представника Студентског парламента Универзитета у Београду добили смо гаранцију министра просвете да ће одмах након празника наш проблем бити решен, рекао је Танјугу извршни директор Удружења студената са хендикепом Милан Јанковић.

У супротном, како је навео, поново ће организовати протест и блокирати саобраћај.

Помоћник министра просвете Слободан Ступар Танјугу је рекао да су сви студенти са хендикепом смештени у домове и да група која има пратиоце, персоналне асистене, њих око 15, тражи бесплатан смештај а то су студенти који су, како каже, по рангирању далеко испод црте.

Они, како наводи, плаћају за најбољи смештај у дому 9.100 динара, што уз додатак за пратиоца кошта 18.000 динара.

"Гледаћемо да им помогнемо колико можемо", рекао Ступар и најавио да би снижење могло да иде до 30 одсто, па да смештај плаћају 6.000 динара.

Такође, настојаћемо да, што се тиче исхране, цена буде буџетска, али за пратиоце, који су иначе плаћени за ту услугу, мора бити рецепцијска, рекао је Ступар.

Он је оценио да удружења студената са хендикепом наступају разједињено и да су још пре годину дана обећали да ће направити одговарајуће критеријуме везане за степен хендикепираности, али да они ни данас не постоје.

Јанковић, међутим сматра да се критеријуми не могу направити без министарства.

Он се залаже да се састанак одржи до 10. јануара када истиче рок за плаћање станарине.

Осим због високе станарине, студенти са хендикепом протестовали и поводом одлуке Министарства просвете да ове академце изједначи са осталима када је реч о конкурисању за стипендије за чије је добијање услов био да студент има просечну оцену девет.

Наиме, студенти са хендикепом поручују да је први пут ове године Министарство донело одлуку да критеријум за добијање стипендије буде просек оцена 9, а не степен хендикепа.

Министарство је, рекао је Танјугу извршни директор Удружења студената са хендикепом Милан Јанковић, од 99 пријављених, доделило стипендије само за шест студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара