Селаковић: Србија у много ужем маневарском простору, Резолуција 1244 сламка спаса

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији и Канцеларија за Косово и Метохију обележили су, симболично у 12.44, Дан косметских жртава, 10. јуна, када је завршено бомбардовање СР Југославије и усвојена Резолуција 1244.

Говорећи пред члановима породица киднапованих и убијених на КиМ, генерални секретар Председника Србије Никола Селаковић рекао је да је Београд данас у неупоредиво ужем маневарском простору него што је то било пре 20, 15, па и пре 11 година.

Тако нешто Србија више неће допуштати, као што неће допуштати да јој неко терорише, киднапује и убија грађане, истакао је Селаковић. "Будите уверени да је једини пут којим Србија може да иде пут разговора и преговора", додао је он.

Селаковић је рекао да је Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација сламка за коју се Београд хвата у борби за Косово и Метохију, али далеко од тога да је све оно што у њој пише сјајно и да нам одговара.

Како је навео, нешто из Резолуције 1244 је извршено, али постоји и оно што није. "Колико се она поштује можете да видите. они који су учествовали у њеном доношењу данас је врло активно с времена на време и крше", рекао је Селаковић, одговарајући на питање новинара да ли је Резолуција 1244, која је усвојена на данашњи дан пре 20 година, остала мртво слово на папиру.

Навео је да се Резолуција 1244 неретко у нашој јавности глорификује и да о њој причају они који је пре тога нису ни прочитали. "Резолуцијом 1244 је суспендован наш суверенитет над нашом јужном покрајином, а то је учињено након 78 дана и ноћи жестоког НАТО бомбардовања наших градова, села, инфраструктуре, привреде, убијања наших грађана", додао је Селаковић.

Рекао је да се данас, 20 година након доношења Резолуције 1244 и завршетка НАТО бомбардовања, Србија и сви њени органи, почев од председника државе Александра Вучића, грчевито боре да заштите право сваког Србина и Српкиње који живе на КиМ на достојанствен, миран и нормалан живот јер је то, додао је, оно што им је одузето.

"Са друге стране, нисмо као неки пре нас лицемерни па да о томе причамо на исти начин као да ми живимо на КиМ, јер ми тамо не живимо. Ми живимо у централној Србији, Војводини...и свакоме од нас је живот неупоредиво лакши него сваком нашем човеку који је остао на КиМ", рекао је Селаковић.

Додао је да је Србија ушла у преговарачки процес, како би се зауставило страдање и погром и нашло решење које ће задржати српски народ на КиМ.

Дан у којем је "отворена сезона лова" на Србе

Селаковић је рекао да је 10. јун 1999. године дан у којем је "отворена сезона лова" на Србе на КиМ и додао да од тог дана нико више ни за једно једино убијено српско дете, старицу, старца, жену или човека није сносио никакву одговорност.

Подсетио је да су Србе на КиМ киднаповали, убијали, силовали, мучили. "Колико год се трудио, као човек, да разумем породице жртава, слагао бих ако бих рекао да их у потпуности разумем и да саосећам јер то, нажалост, може да осети само неко коме је најближи страдао, мучен, силован, отет или убијен на мучки и свреп начин", рекао је Селаковић.

Навео је да ово није први пут да присуствује догађајима у спомен-соби Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ и да ће ту долазити и убудуће, те поручио да би на таква места требало да доводимо и своју децу, "јер ако ми не будемо причали о нашим жртвама, будите сигурни да о њима неће причати нико".

"А онај о коме не прича нико као да није ни постојао, а овде су 2.501 име човека и жене са КиМ који су своје животе изгубили на правди Бога", додао је Селаковић.

Заступник Удружења Снежана Марковић Здравковић каже да су јој 4. јуна убијени отац, мајка, и брат, а запаљена јој је и кућа.

Додаје да је тог дана једина преживела као и њена ћерка са троје деце.

Спасић: Породице траже правду

Председник Удружења породица киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић је истакао да породице жртава траже правду. "Да је сваком Србину, државницима Србије, вођама опозиције и НВО убијен по члан породице у рату на простору бивше СФРЈ, лакше би разумели језик српских жртава", рекао је Спасић.

Затражио је да држава законом регулише права породица цивилних жртава рата, наводећи да је Србија једина земља у региону која нема тај закон.

Спасић је захвалио заменику градоначелника Београда Горану Весићу који је, како је истакао, много помогао Удржењу породица киднапованих и убијених на КиМ.

"Заменик градоначелника нам је много помогао за разлику од других који су нам окренули леђа. Ова просторија је од Града, али ја очекујем да ће нам он веома брзо, са својим сарадницима, наћи адекватнију просторију у приземљу да могу грађани и породице жртава да дођу", рекао је Спасић.

Обележавању Дана косметских жртава присуствовали су заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев, заменик градоначелника Београда Горан Весић, породице жртава са КиМ.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво