Вулин: Најтежи тренутак наше историје - 1999. година

Никада у својој историји нисмо били тако сами као 1999. године када су и народи и земље које јесу наши пријатељи били далеко вођени политичким елитама које су сматрале да је бомбардовање Србије и Савезне Републике Југославије мала жртва за свет који им се нуди, рекао је министар одбране Александар Вулин на отварању Међународне конференције "Одбрана од НАТО агресије - 20 година после".

Вулин је у Дому Гарде у Касарни "Топчидер" рекао да је 1999. година била можда најмрачнији и најтежи час наше историје.

"Никада у својој историји нисмо били тако сами, само са својим народом", рекао је Вулин и порућио да су војска и народ тада покази невероватну способност отпора, храброст и вештину а затим је он оценио да су Срби прошли тежак период након НАТО агресије", казао је.

Како је оценио, то је био период у којем је од нас тражено да се самопоништимо, да заборавимо и да се одрекнемо својих ратника, да заборавимо суштину и смисао наше борбе, период у којем се од нас тражило да прихватимо кривицу за туђе злочине, да се стидимо злочина других и да их прихватимо као своје.

"Не може бити ни војске ни државе која нема самопоштовање, која не може да се наслони на оне који су били пре њих", истакао је Вулин.

Оценио је да армија која нема морал, снагу, сећања и понављања не може бити победничка армија и додао да је морал изнад свега.

"Није НАТО зауставила наша техника, није га зауставила ни наша премоћ, зауставила га је у копеној интервенцији свест да ће се војска и народ бранити", рекао је Вулин и подсетио да народу и војсци ништа друго није преостајало "него да се бране упорно, одлучно и сигурно".

Учесницима се обратио и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић који је истакао да конференција има изузетан значај за систем одбране и ширу друштвену заједницу и додао да ће радови свих учесника бити публиковани у Зборник "јер нећемо дозволити да чињенице и истина заснована на њима, о оваквом чину бруталности и повреде међународног права, егзистира негде у зони широког поља појединачних сећања".

На Конференцији, коју организује Универзитет одбране Министарства одбране Србије, осим домаћина учествују и представници Руске Федерације, Народне Републике Кине, Босне и Херцеговине и Републике Белорусије.

Теме панела Конференције су политичке, правне, економске и еколошке последице НАТО агресије, безбедносне и војно-стратегијске импликације и оперативно-тактичка искуства у одбрани од НАТО агресије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво