"Одбрана 78" – материјали који су први пут пред јавношћу

Команданти херојских јединица које су биле ангажоване на територији Косова и Метохије и других ратних јединица Војске Југославије у периоду 1998-1999. године обишли су, заједно са министром одбране Александром Вулином и начелником Генералштаба Војске Србије генералом Миланом Мојсиловићем, изложбу "Одбрана 78" у Музеју града Београда.

Приликом обиласка изложбе посвећене обележавању 20. годишњице одбране од НАТО агресије, тадашњи командант 549. моторизоване бригаде генерал Божидар Делић истакао је да је после 20 година направљена једна изложба која учеснике враћа у време те херојске одбране.

"Од прве сцене, па све до завршетка, познате су нам и слике и детаљи, познато нам је и оружје, али могу рећи да сам одушевљен и простором и амбијентом у коме је поставка смештена и начином на који је то урађено", рекао је Делић.

Међу онима који су обишли изложбу "Одбрана 78" био је и генерал Љубиша Диковић, некадашњи командант 37. моторизоване бригаде, који је одао признање свима који су на било који начин учествовали у осмишљавању и поставци ове изложбе.

"Нисам очекивао да ћу доживети да овакву изложбу видим, овде у Београду. Изложба је за понос свих оних који су учествовали у одбрани од НАТО агресије 1999. године, на било који начин", нагласио генерал Диковић, додајући да ову изложбу треба да виде они којима је Србија у срцу, али и они који су учинили велико зло према нашој земљи 1999. године.

Говорећи о утисцима након обиласка изложбе, генерал полиције Обрад Стевановић истакао је да су они толико јаки да скоро да не може да издвоји само један, упућујући честитке пре свега онима који су је идејно креирали, а и онима који су је реализовали.

"Ово је, по мом мишљењу, после 20 година, најбољи начин да се изрази јединство војске, полиције и народа у одбрани Србије и СР Југославије од НАТО агресије", истакао је генерал у пензији Стевановић и додао да изложбу препоручује свима – и пријатељима и непријатељима.

Према речима генерала Мирослава Лазовића, ратног команданта 250. ракетне бригаде за ПВД, који је био и на отварању, изложба је нешто што је вредно и што има пуно смисла, и место где се људи могу уверити у све оно што смо причали или што смо ћутали ових 20 година.

Актери дешавања из 1999. године и команданти ратних јединица, који су данас били у улози посетилаца изложбе, сложни су у оцени да би изложба "Одбрана 78" требало да остане као трајна поставка, имајући у виду важност догађаја којима је посвећена, али и неопходност да она треба да остане као подсећање будућим нараштајима о НАТО агресији 1999. године.

Изложба "Одбрана 78", чији је аутор Душан Јововић, мултимедијална је и интерактивна поставка подељена у осам целина и први пут приказује видео и штампане материјале који до сада јавности нису били приказани.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије