НАТО бомбардовање - почело је са једном лажи

Каква је била НАТО пропаганда да би се оправдало бомбардовање Југославије, показали су немачки новинари Јо Ангерер и Матијас Верт у документарном филму "Почело је са једном лажи". Разоткрили су тадашњег немачког министра одбране Рудолфа Шарпинга који је лагао да би убедио Немце у оправданост учешћа Немачке у Нато агресији без мандата Уједињених нација.

Рудолф Шарпинг је на почетку бомбардовања тврдио да Немачка, први пут после Другог светског рата, учествује у некој војној интервенцији да би спречила хуманитарну катастрофу.

"Ми никада не бисмо предузели војне кораке да није било хуманитарне катастрофе на Косову са 250.000 избеглих унутар Косова и преко 400.000 укупно, и бројем мртвих који се у овом тренутку не може знати", рекао је Рудолф Шарпинг те 1999. године.

Према извештајима посматрача ОЕБСА, међу којима је био и немачки генерал Хајнц Локвај, није било разлога за НАТО интервенцију.

"Таква хуманитарна катастрофа према категоријама људских права, која би оправдала улазак у рат, пре почетка рата на Косову, није постојала", тврдио је генерал Локвај.

Министар Шарпинг говорио је да је стадион у Приштини претворен у логор и да ниједан цивилизовани Европљанин не може мирно да посматра шта се Албанцима тамо ради.

"Када чујем да се у Приштини подиже концентрациони логор, када чујем да су доведени родитељи и наставници, и да се наставници стрељају пред децом", говорио је немачки министар одбране 1999. године.

Немачки новинари пронашли су Шабана Кељмендија који живи поред стадиона и цео рат је био у Приштини.

"Можете сами да се уверите, одавде гледамо директно на стадион и може све лепо да се види. Тамо тада није било ниједног јединог заробљеника или таоца. Стадион се увек користио само као писта за слетање хеликоптера", навео је Кељменди.

Шарпинг је тврдио и да су 29. јануара 1999. српске снаге починиле масакр над цивилима у селу Ругово. Показивао је фотографије убијених, а наслови у новинама били су - "Зато водимо рат". Међутим, није показао и снимке убијених припадника ОВК на којима су војне чизме, униформе са ознакама, а поред њих оружје и војне легитимације.

"Било је сасвим јасно да то није био маскр цивилног становништва јер су, према извештајима ОЕБС-а, сами команданти УЧК рекли да су тамо погинули борци за велику ствар Албанаца", посведочио је генерал Локвај.

Министар Шарпинг је тврдио и да су Срби крајем 1998. године планирали, а почетком 1999. почели операцију "Потковица", са циљем да протерају Албанце. Показивао је снимак из ваздуха села Рандубрава, које су Срби наводно гранатирали. Међутим, на документу датум је април 1999, дакле, после почетка бомбардовања.

Мештанин Шаип Реџепи сведочи да су село, заправо, напустили због НАТО бомбардовања.

"Становници су 25. марта напустили село после ваздушних НАТО удара. Увече око 20 сати добили смо наређење од УЧК да се евакуишемо", испричао је Шаип Реџепи.

За немачке новинаре, НАТО агресија без одобрења Уједињених нација није изненађење. Тврде да је 1993. године постојао тајни документ америчке владе под називом - Са Уједињеним нацијама ако је могуће, без њих ако је потребно.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво