Победи Ђоковића и заради 75 милиона

За Енди Марија, свет се окренуо наглавачке оног тренутка када је постао вимблдонски шампион. Преко ноћи је постао спортски херој у Британији, а чак се и премијер Камерон заложио да се прогласи витезом. Међутим, највећу промену осетиће џеп шкотског тенисера, који ће врло брзо постати претесан за огромну количину новца која очекује Марија.

Бекхенд паралела Новака Ђоковића, која је као и нажалост многе тог 7.јула 2013. године завршила у мрежи, донела је толико жељени трофеј на Вимблдону Ендију Марију. Проклетство је прекинуто, и након 77 година један Британац је једини непоражен напустио најпрестижнији тениски турнир на свету.

Шкот је исписао историју, стигао до своје друге Грен слем титуле и најавио да напад на сам трон светског тениса и није недостижан како се најчешће чинило. Међутим, овде се списак ствари које је Енди Мари урадио тог дана не завршава.

Победом над најбољим тенисером света, баш у овом мечу, Мари је дошао у позицију да заради енормне, до тада незамисливе количине новца.

Разлог томе је прилично једноставан. Енди Мари, као Британац, увек је имао огроман маркетиншки потенцијал. Његов успех на Централном терену Свеенглеског клуба, вероватно еквивалентан је тријумфу Француске на Мундијалу1998. године, само је дозволио том потенцијалу да дође до изражаја.

Шкотски тенисер ће, само на основу спонзорских уговора, зарадити око 75 милиона долара. Компаније какве су Кока-Кола, Жилет и Барбери већ су се упустиле у борбу за његов потпис. А како предвиђају економски стручњаци, то је само почетак. Такође, Адидас, Маријев спонзор, ће сада морати да се „испрси" и да барем изједначи уносност уговора који Најк има са Рафаелом Надалом или Роџером Федерером.

Мари ће, истичу стручњаци, морати да буде веома обазрив када је у питању одабир брендова уз које ће повезати своје име. Због тога олимпијски шампион и сарађује са саветницима који воде бригу и о спонзорским обавезама Дејвида Бекама. Он, како сам истиче, жели само да води рачуна о тренингу и дешавањима на тениском терену. Ипак...

„Када сам на терену, невероватно сам нервозан. Тако је било и сада, на Вимблдону. Разлог за то је тај што покушавате да освојите Вимблдон, желите да вудете део историјског догађаја", рекао је Мари непосредно након поменутог и толико пута препричаног меча. „То је оно што је важно, то је оно што ме чини нервозним и срећним у исто време. Наравно, као спортиста, плаћен сам, вероватно и превише. Тачније, сигурно да је превише. Међутим, наше каријере су кратке и морате да покушате и да, између осталог, зарадите што је више могуће".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара