Богатство за Олимпијаду

Олимпијске игре су уз, наравно Светско првенство у фудбалу, најгледанији и најрелевантнији спортски догађај на планети. То су умели да препознају у америчкој телевизијској мрежи Ен-Би-Си јер је ова кућа за права на преношење свих Игара до 2020. године платила невероватних четири милијарде долара.

Телевизијска мрежа Ен-Би-Си (NBC) добила је искључиво право да преноси наредне четири Олимпијске игре, наводи се у саопштењу Међународног олимпијског комитета. И све то и не би било толико занимљиво да Ен-Би-Си, који се надметао још са мрежом Фокс (Fox) и заједничком понудом мрежа И-Ес-Пи-Ен (ESPN) и Еј-Би-Си (ABC), није платио телевизијска права импресивних 4 милијарде долара.

У до сада незабележеном конкурсу, јер су се мреже такмичиле за чак четири наредна издања Олимпијсkих игара, Ен-Би-Си је добио право на Зимске олимпијске игре у Сочију 2014. године, Летње олимпијске игре у Рио де Жанеиру 2016. године, али и Зимске олимпијске игре 2018. године и Летње олимпијске игре две године касније, које и даље немају одређено домаћинство.

Ен-Би-Си је једна од четири највеће америчке телевизијске мреже и од 1988. године и игара у Сеулу није пропустио нити једне летње олимпијске игре.

Није мали број оних који су са негодовањем примили ову вест јер чињеницу да Ен-Би-Си 32 године у континуитету преноси Олимпијске игре виде као неку врсту монопола. Када је преношење спортских догађаја у Америци у питању, правило ротације је најчешће присутно, како се ниједној од водећих телевизијских мрежа не би дала предност.

Иако је четири милијарде долара скоро фрапантна сума, готово непојмљива са ове стране океана, у Америци се за телевизијска права на неким другим спортским догађајима издвајају још и веће суме.

Примера ради, за преношење једне сезоне НФЛ лиге четири највеће мреже су укупно потрошиле преко 20 милијарди долара. Најдаље је отишао И-Ес-Пи-Ен, који је прошлу сезону платио 8,4 милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара