Читај ми!

Младе шахисткиње освојиле три медаље на Европском првенству

Једна златна и две сребрне медаље стижу из Словеније у Србију. Вера Вујовић, Тамара Јанковић и Ана Тадић попеће се на победничко постоље на Европском првенству у убрзаном шаху. Од 21 члана репрезентације, чак десеторо играча пласирало се међу десет најбољих у Европи.

Вера Вујовић је златна девојка српског шаха. Освојених 7,5 бодова из 9 партија било јој је довољно да постане првакиња Европе у категорији девојчица до 12 година.

„Осећај је диван. Знала сам да ћу добро да прођем, али овоме се нисам надала. Противнице су биле добре, а партије квалитетне, тако да сам заиста задовољна резултатом. Првог дана је у почетку било баш добро, а онда сам при крају већ била уморна, па сам једну партију изгубила, а једну ремизирала. Другог дана, када сам се одморила, победила сам све три партије и то је било довољно за прво место“, каже Вера Вујовић, млада шахисткиња Србије и првакиња Европе до 12 година.

„Ово ми је друга медаља са европских такмичења. Једну сам добила у решавању шаховских проблема и сада ову у рапиду“, додаје наша саговорница.

Тамара Јанковић је освојила 6,5, а Ана Тадић седам поена из 9 партија и то им је донело сребрне медаље у категорији девојчица до 14 и 16 година.

„Ово ми је први пут да сам освојила европску медаљу. Мислила сам да ће ово такмичење бити само велико искуство и нисам очекивала ни медаљу, нити неки специјалан резултат. Међутим, у последња четити кола сам се баш потрудила, однела сам победе и тако стигла до медаље. Противнице су биле изузетно јаке, поготово последња. Пресрећна сам“, каже Тамара Јанковић, млада четрнаестогодишња шахисткиња Србије.

„Јако је добар осећај, ово ми пуно значи, јер сам пуно радила како бих стигла до ове медаље. Ово ми је друга медаља на европским првенствима. Освојила сам злато до 8 година и сада сребро. Противнице су биле заиста јаке. С обзиром на конкуренцију јако задовољна игром“, каже Ана Тадић, шеснаестогодишња шахисткиња Србије.

Селектор младе репрезентације Србије каже да је ово превелики успех наше делегације.

„Ово је вероватно историјски успех. Мислим да никада нисмо узели више медаља. Надам се да је ово на овом шампионату тек почетак, јер нас сутра чека турнир у брзопотезном шаху. Имамо првакињу Европе до 12 година и вицешампионке у категоријама до 14 и 16 година", каже Младен Миленковић, селектор младе репрезентације Србије.

"Уз то, морам да истакнем да имамо укупно десеторо деце која су ушла у топ 10 у Европи и то је стварно фантастичан резултат. Ово значи да за српски шах нема зиме и верујемо да ће ово отворити врата да се шах уведе као предмет у школама о чему се озбиљно прича последњих годину дана“, објашњава наш саговорник. 

У екипном шаху које се игра током поподнева боје Србије бране четири тима.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара