Читај ми!

Манчестер јунајтед на Тен Хагов и Рашфордоф погон

Фудбалски клуб Манчестер јунајтед у последњим утакмицама бележи добре резултате, а према мишљењу бројних стручњака понајвише захваљујући тренеру тима Ерику тен Хагу. Под вођством холандског стручњака најзапаженији фудбалер у екипи Јунајтеда је Маркус Рашфорд.

Манчестер јунајтед на Тен Хагов и Рашфордоф погон Манчестер јунајтед на Тен Хагов и Рашфордоф погон

Ерик тен Хаг је именован за шефа стручног штаба енглеског Манчестер јунајтеда 21. априла 2022. године. Уговором је предвиђена сарадња до 2025, с могућношћу продужења кооперације на годину дана.

Током текуће сезоне у свим такмичењима у којим се надмеће, Манчестер јунајтед је на 38 утакмица забележио 27 победа, што је 71% успешности. Овом податку додатни значај даје чињеница да ниједан клуб из пет најбољих лига Европе (Премијер, Примера, Серија А, Бундеслига и Лига један) нема више победа од Јунајтеда до сада у сезони 2022/23.

Доласком на место главног тренера Манчестер јунајтеда, Тен Хага је у стопу пратио велики број кадровских проблема, превасходно када је реч о играчима. Један од првих корака ка стабилизацији екипе било је одузимање капитенске траке Харију Мегвајеру, а затим и изостављање из првог тима, када год је у прилици, потом и одлазак Кристијана Роналда из клуба.

Роналдо је био незадовољан третманом у тиму, критике које је изнео у емисији Пирса Моргана односиле су се на менаџмент клуба, али и на главног тренера тима. Сага у вези са португалском суперзвездом завршена је пре почетка Светског првенства у фудбалу 2022. године.

Тен Хаг је био уздржан када је реч о изјавама о Роналдовом статусу у клубу, те се холандски стручњак захваљујући јасним порукама на конференцијама за медије "сачувао" од спекулација и разноразних прича о утицају и моћи у тиму.

Ронладо, подсећања ради, наступа за Ал Наср у Премијер лиги Саудијске Арабије.

Бројним навијачима енглеског клуба менаџер Тен Хаг улива велику дозу поверења да након Алекса Фергусона може доћи још једна успешна ера под стабилним тренером са јасним путоказима ка успеху.

Ако је судити на основу присуства легендарног менаџера "црвених ђавола" Фергусона на трибинама стадиона и дружења са Тен Хагом, чини се да фудбалске активности иду у добром смеру.

Јунајтед без титуле од 2017. године

Тим са Олд Трафорда је последњу титулу успео да освоји са Златаном Ибрахимовићем у тиму и Жозеом Мурињом на клупи, 2017. године, када је у финалу Лига купа Енглеске савладао Саутемптон.

Ове године, Јунајтед има прилику да понови поменути успех, али и да прекине неуспешни низ. Наиме, опет у финалу Лига купа који је на програму 26. фебруара, противник им је Њукасл.

За клуб са дугом и успешном традицијом у освајању трофеја, пост без тријумфалних достигнућа од чак безмало шест година је велика пауза.

Након 24 одиграна кола у Премијер лиги, Манчестер јунајтед заузима треће место и даље је у конкуренцији за титулу, премда тренер Ерик тен Хаг, на основу изјава, не размишља о борби за наслов првака Енглеске, већ о првој следећој утакмици.

Наредна утакмица која очекује "црвене ђаволе" је реванш дуел против Барселоне на свом стадиону. У првом мечу шеснаестине финала Лиге Европе, тимови су одиграли реми 2:2 на Камп Ноу.

Рашфорд у животној форми

Хитри нападач Манчестер јунајтеда Маркус Рашфорд успео је да понови успех Вејна Рунија из 2012. године када је реч о постизању голова на шест узастопних утакмица Премијер лиге.

Енглески фудбалер је до сада у свим такмичењима постигао 24 гола, чиме текућа сезона бива најбоља за Рашфорда од момента када је крочио у сениорски фудбал, а тек је фебруар.

Када је реч о занимљивостима, Рашфорд је један од најефикаснијих фудбалера Европе од периода након Светског првенства и нема сумње да је поред Мбапеа тренутно најбољи фудбалер Старог континетна.

Наиме, од почетка другог дела сезоне у Премијер лиги на 10 мечева постигао је исти број голова.

Када се путем телевизијског преноса, након краја утакмица посматра Рашфордов однос са саиграчима, увиђа се лидерство фудбалера на терену, потпомогнуто поверењем тренера Ерика тен Хага.

О чему сведочи и недавна изјава Тен Хага о Рашфорду.

"Он ће увек реализовати шансу коју тим за њега створи. Ради се о добијању правог завршетка. у то сам уверен."

Рашфорд је октобра прошле године постао 22. играч у историји Јунајтеда са 100 голова, тиме је ушао у клуб великих фудбалских имена, важних, не само за Енглеску и "црвене ђаволе", већ за ову спортску игру, уопште.

Сан о новом власнику 

Сем титула, Јунајтеду недостаје континуитет победа који би их вратио на шампионски колосек, тренутно стање на терену помало одудара од устројства клуба, што због дуговања, али и целокупне ситуације у вези са продајом енглеског фудбалског гиганта.

Недавно је председник Катарске исламске банке (КИБ) потврдио да је дао своју понуду за 100% акција Јунајтеда. 

У трку о куповини укључуио се и британски милијардер сер Џим Ретклиф. Инеос група којом руководи Ретклиф власник је француског клуба Ница и швајцарског клуба Лозана. 

Фудбалски и пословни расплет за Јунајтед очекује се наредних дана, када ће се потврдити или оповргнути чињеница да је енглески клуб поново спреман за велика дела.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво