Читај ми!

Шеик добија конкуренцију - британски милијардер заинтересован за Манчестер јунајтед

Британски милијардер сер Џим Ретклиф ће се борити против председника Исламске банке Катара шеика Џасима Бин Хамада Ал Танија у куповини Манчестер јунајтеда. Такође постоји озбиљно интересовање из САД и Саудијске Арабије за куповину "црвених ђавола".

Компанија Инеос, британског милијардера Џима Ретклифа, потврдила је да је послала понуду за куповину Манчестер јунајтеда, обећавајући да ће "црвене ђаволе" поново учинити најбољим на свету.

Информације долазе након што је председник Катарске исламске банке (КИБ) потврдио да је дао своју понуду за 100% акција Јунајтеда.

У саопштењу ИНЕОС-а се наводи да су сер Џим Ретклиф и ИНЕОС "поднели понуду за већинско власништво над фудбалским клубом Манчестер јунајтед".

"Можемо да потврдимо да су сер Џим Ретклиф и Инеос дали понуду за већинско власништво над фудбалским клубом Манчестер јунајтед. Амбициозни смо и веома конкурентни и желели бисмо да инвестирамо у Манчестер јунајтед како би тај клуб поново постао клуб број један на свету", наводи се у саопштењу компаније. 

ИНЕОС намерава да од Јунајтеда направи "светионик модерног приступа власништву". 

"Такође препознајемо да је фудбалско управљање у овој земљи на раскрсници. Желели бисмо да помогнемо у вођењу клуба, продубљујући културу енглеског фудбала тако што ћемо Јунајтед учинити светиоником за модеран, прогресиван приступ власништву који је усредсређен на навијаче", пише у саопштењу.

Борба до задњег долара

Ретклиф је рођен у Фејлсворту, у околини Манчестера, велики је навијач Јунајтеда. Он је један од најбогатијих људи у Великој Британији чије се богатство процењује на 15 милијарди долара. 

Сер Џим Ретклиф је прошле године учествовао у куповини Челсија, међутим неуспешно, будући да је дао понуду од 4,25 милијарди фунти. 

Купопродаја лондонског клуба договорена је између конзорцијума на чијем челу се налази Тод Боли, амерички бизнисмен и власник бејзбол тима Лос Анђелес доџерс, и дотадашњег власника Романа Абрамовича.

Након неуспеха са Челсијем, Ретклиф је изјавио да је покушао да купи Јунајтед, али да су га браћа Џоел и Аврам Глејзер у чијем валсништву је Манчестер, обавестили да клуб није на продају.

Међутим, они су од тада променили став и Ретклиф се сада активно укључио у процес надметања.

Инеос група је власник француског клуба Ница и швајцарског клуба Лозана.

Клуб са Олд Трафорда је у власништву породице Глејзер од 2005. године.

Ретклиф у намери да купи Манчестер јунајтед наспрам понуде коју је дао има и понуду Шеика Хамада. 

Међутим, катарски инвеститори који поседују удео у француском шампиону Пари Сен Жермену могли би да се суоче са сторнирањем у преузимања власништва Манчестер јунајтеда, пошто правила Уефе забрањују да два клуба са истим власником учествују у Лиги шампиона.

Шеик Хамад је сувласник ПСЖ-а и још увек није познато на који начин ће бити структурисана понуда за куповину енглеског клуба.

Од понуђача је затражено да доставе износ понуде и доказ о финансијским средствима након чега ће "Рејн груп", инвестициона банка која води процес продаје, саставити ужи избор.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара