Читај ми!

Рашфордов пут до Јунајтедовог клуба 100

Фудбалери Манчестер јунајтеда остварили су нову победу у 14. колу Премијер лиге, савладавши Вест Хем, 1:0, голом Маркуса Рашфорда који је постигао свој 100-ти погодак у дресу "црвених ђавола".

Рашфордов пут до Јунајтедовог клуба 100 Рашфордов пут до Јунајтедовог клуба 100

Рашфорд је постао 22. играч у историји Јунајтеда са 100 голова, тиме је ушао у клуб великих имена, важних, не само за Енглеску и "црвене ђаволе", већ за фудбалску игру уопште.

Пут Маркуса Рашфорда до 100-тог гола за Манчестер јунајтед на први поглед делује једноставно. Међутим, како је фудбал непредвидива игра, форма фудбалера често варира и бива неукротива из низа (не)познатих разлога. 

Маркус Рашфорд, рођен је на данашњи дан 1997. године, а у клубу са Олд Трафорда прошао је све категорије. За први тим Јунајтеда дебитовао је у фебруару 2016, на утакмици Лиге Европе против Митјеланда, када је постигао два гола, а у Премијер лиги први меч играо је против Арсенала истог месеца исте године, где је такође постигао два гола. 

Након успешних дебитантских наступа, Рашфорд је у медијама проглашаван за фудбалера коме се смеши велика каријера, а он, када је реч о првим сениорским мечевима, није се заустављао на тим достигнућима.

Гол је постигао и на дебијима у Манчестерском дербију, у Лига купу, али и у Лиги шампиона - тиме је постао званично најбољи новајлија у Енглеској, постигавши барем гол на седам дебија.

Прву званичну утакмицу за репрезентацију Енглеске одиграо је у мају 2016, чиме је постао најмлађи енглески играч који је дао гол на свом првом репрезентативном мечу.

Тек пунолетни фудбалер убрзо је постао звезда матичног клуба, државе, али и Европе. 

Рашфорд је до сада у каријери постамтрајући Манчестер јунајтед променио шесторицу главних тренера, почео са Холанђанином Лујом ван Галом, а тренутно доживљава "ускрснуће" са његовим земљаком Ериком тен Хагом.

Пад форме и критике на рачун Маркуса Рашфорда 

На путу успеха, Рашфорд је имао велики број успона, али падова. Сетимо се реванш утакмице између Манчестер јунајтеда и фаворизованог Пари Сен Жермена у осмини финала Лиге шампиона из сезоне 2018/2019, када су поједини бивши фудбалери "црвених ђавола", попут Рија Фердинада оспоравали младог Рашфорда, поредећи га са другим играчима и притом ниподаштавали његово фудбалско умеће. 

На поменутом, може се рећи, драматичном мечу Рашфорд је постигао победоносни гол у последњим минутима игре и тиме одвео свој тим до четвртфинала Лиге шампиона.

Ситуација није била другачија, чак и драстичнија када је реч о критикама на рачун Енглеза, након финала Европског првенства 2021. године, у коме је на мечу Енглеске и Италије у пенал серији промашио трећи ударац са беле тачке. 

Критике су се низале, а форма је бивала све слабија, притом, након континенталног првенства, Мачестерова десетка је доживела повреду, због чега је одсуствовала са терена пола године. 

Смена тренера Солшера, а и турбулентни период Јунајтеда све до доласка Ерика тен Хага, утицали су не само конкретно на Маркуса Рашфорда, већ на цео тим, резултате и успехе клуба. 

Ове сезоне, чини се да Рашфорд још увек није на задовољавајућем нивоу, стоти погодак у дресу Јунајтеда може учинити да фудбалер подигне рапсположење, али и на самопоуздање. 

У досадашњем делу сезоне, на 15 утакмица за Манчестер јунајтед, Рашфорд је постигао седам голова и уписао три асистенције.

Хуманитарни рад 

Нападач Манчестера је још на почетку пандемије коронавируса показао колико је осетљив на социјалне проблеме, те је у кратком временском периоду прикупио значајну финансијску помоћ коју је поделио у хуманитарне сврхе.

Превасходно је слао помоћ деци без родитељског старања, а утицао је на то да се заустави укидање бесплатних оброка за децу у школама широм Енглеске. 

Његов брат је у једном интервјуу открио да је у неколико наврата возећи се улицама Манчестера сведочио о Маркусовој хуманости, како је навео, дешавало се да заустави ауто и да дарује новац деци и бескућницима, као и основне животне потрепштине.

За хуманитарни рад против сиромаштва добио је почасни докторат на Универзитету у Манчестеру, а од недавно је носилац витешког одликовања, чиме је постао члан је "Реда Британског Царства".

Снови као живот стварни 

Велики фудбласки снови обично почињу маштањем још у детињим данима о победоносном голу, тријумфалном потезу, скандирању имена са трибина стадиона и уопште игрању за вољени тим. Велико је, рекло би се индивидуално питање, да ли се они икада завршавају и у ком периоду фудбалери подвлаче црту о реализованим сањарењима у играчкој каријери. 

У тим извођача фудбалских радова за Манчестер јунајтед, име - Маркус Рашфорд, убележено је међу великанима тог клуба.

На листи фудбалера са 100 и више голова налазе се:

Вејн Руни - 253
Боби Чарлтон - 249
Денис Лоу -  237
Џек Роули -  211
Џорџ Бест - 179
Денис Вајолет - 179
Рајан Гигс  - 168
Џо Спенс - 168
Марк Хјуз - 163
Пол Сколс - 155
Руд ван Нистелрој - 150
Стен Пирсон - 148
Кристијано Роналдо - 145
Дејвид Херд - 145
Томи Тејлор - 131
Брајан Мaклер - 127
Оле Гунар Солшер - 126
Ендру Кол - 121
Сенди Трнбул - 101
Џо Кесиди - 100
Џорџ Зид - 100
Маркус Рашфорд - 100

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара