Читај ми!

Стеауа, клуб кога нема

Славном румунском клубу, освајачу Купа шампиона и симболу румунског фудбала – одузети име, дрес и грб.

Стеауа пролази кроз веома тежак период. Славни румунски клуб, који је 1986. године победио Барселону и освојио Куп шампиона – више нама ни име, ни грб, а ни црвено-плаве дресове.

Све ово забранио им је Врховни суд Румуније. Заправо, он је само потврдио пресуду нижег суда према којем је Министарство одбране добило тужбу против Стеауе због недозвољеног коришћења имена.

Стеауа је основана после Другог светског рата, и то као војни клуб, али је фудбалска секција 2004. године приватизована. Тада је Министарство одбране наложило забрану коришћена имена и симбола. Клуб су преузели контроверзни Ђиђи Бекали и Михаил Стојка, који су завршили у затвору, а Министарство је истрајало у тежњи да истера своје на суду.

Врховни суд је и дефинитивно потврдио пресуду у корист Министарства одбране, због чега је Стеауа против Јашија, у недељу, у 17. колу румунског шампионата одиграла једну од срамотнијих утакмица у својој историји. Можда и најсрамотнију.

На семафору није писало име клуба, већ само "домаћи", а играчи су уместо традиционалних и широм Европе познатих дресова носили жуту гарнитуру.

Чак и поједини медији у извештају са утакмице, која је завршена минималном победом "безименог" домаћина, нису наводили о којем је тиму реч.

Стеауа убедљиво води после 17 одиграних кола у румунском првенству – са 43 бода, девет више од другопласираног Клужа.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара