Читај ми!

Уефа, Србија – Албанија 3:0, али без бодова

Дисциплинска комисија Уефе регистровала је прекинуту утакмицу између Србије и Албаније службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила одузимањем три бода у квалификацијама за првенство Европе. Наредне две утакмице у квалификацијама – без публике у Србији. ФСС и Фудбалски савез Албаније плаћају по 100.000 евра. Данци незадовољни што ће играти пред празним трибинама.

20.40 - Албански премијер Еди Рама рекао је да је одлука Уефе поводом утакмице Србија - Албанија политички мотивисана и подржао ФС Албаније у намери да уложи жалбу.

19.00 - Премијер Александар Вучић оценио је да је одлука Дисциплинске комисије Уефе показала да је албанска страна виновник инцидента на стадиону Партизана, када је прекинута утакмица између репрезентација Србије и Албаније.

"Жао ми је што су нашим фудбалерима одузета три бода, али из политичког угла то је поштено направљено јер се зна да је виновник албанска страна", рекао је Вучић

18.05 - Капитен репрезентације Србије Бранислав Ивановић оценио је да је одлука Европске фудбалске уније преседан у репрезентативном фудбалу и додао да је циљ националне селекције да се пласира на Европско првенство 2016. године.

17.35 - Фудбалски савез Данске незадовољан је што ће репрезентација те земље играти пред празним трибинама против Србије у гостима.

"Гледајући унапред, уложићемо све напоре да забрана присуства публике не утиче на данске навијаче који су већ купили карте за пут у Београд пре казне УЕФА", рекао је председник данског савеза Клаус Бретон-Мејер.

Он је казао да ће контактирати Фудбалски савез Србије и УЕФА како би се данским навијачима дозволило присуство утакмици. Бретон-Мејер је, такође, навео да ће тражити додатне гаранције да ће дански фудбалери бити безбедни.  

17.15 - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да су инцидентом на фудбалској утакмици између Србије и Албаније изгубиле обе стране.

16.35 - Председник Фудбалског савеза Србије Томислав Караџић рекао да је Европска фудбалска унија под великим притиском после објављивања одлуке о казнама за утакмицу против Албаније. Испред зграде Уефе протестују Албанци, додао је Караџић, који мисли да наша жалба има шансе.

Током поподнева медији су објавили да Караџић подноси оставку, али је касније та информација демантована. 

15.55 - ФСС одлучио да искористи право на жалбу због контрадикторности и непринципијелности у одлучивању органа Уефе.

15.30 - Селектор фудбалске репрезентације Србије Дик Адвокат изјавио је да су чудне одлуке Уефе у вези са прекинутом утакмицом Србија - Албанија и истакао да је на те дуеле требало да се гледа као у случају Русије и Грузије, селекција које нису могле да се нађу у истој групи. Ипак, селектор верује да ће тим смоћи снаге и изаћи као победник из ових квалификација.

14.30 - Албански навијачи путем друштвених мрежа позивају на протест у Тирани.

14.20 - Министар омладине и спорта Вања Удовичић изјавио је да је одлука Уефе контрадикторна и најавио да ће пружити подршку ФСС-у, уколико одлучи да поднесе жалбу.

14.00 - И Хрватски медији имају своје мишљење о казнама за Србију и Албанију. 

11.35 - Фудбалски савез Албаније најавио жалбу на "неправедну одлуку Уефе".

11.00 -  Фадиљ Вокри, председник такозваног Фудбалског савеза Косова, изјавио је да је одлука Уефе скандалозна.

10.40 - Потпредседник Фудбалског савеза Србије Горан Милановић није желео много да говори након одлуке Уефе.

Нисам задовољан. Не бих ништа више рекао, Фудбалски савез ће се званично огласити, рекао је Милановић агенцији Бета.

10.30 - У 13 сати ФСС ће одржати ванредницу седницу Одбора за хитна питања, на којој ће се анализирати казна Уефе. Након седнице, ФСС ће у саопштењу за јавност изнети реакције на саопштене одлуке и усаглашене ставове о свим питањима.

10.20 - "Писaнo oбрaзлoжење дoнесених oдлукa Кoнтрoлне и Дисциплинске кoмисије Уефе биће дoстaвљенo ФСС-у у нaредних пет дaнa, пa ћемo тaдa знaти нa oснoву кoјих чињеницa су изречене пoменуте кaзне. Од дaнa пријемa кoмплетнo oбрaзлoжених oдлукa, oбе стрaне ће имaти рoк oд три дaнa дa нaјaве жaлбу Кoмисији зa жaлбе Уефе. Пoсле пoднoшењa нaјaве жaлбе, oбе стрaне ће имaти рoк oд пет дaнa дa те жалбе дoстaве нaдлежнoм oргaну Уефе", наводи се у саопштењу ФСС-а.

10.15 - Дисциплинска комисија Уефе регистровала је прекинуту утакмицу између Србије и Албаније службеним резултатом 3:0 у корист Србије, али је истовремено српску селекцију казнила одузимањем три бода у квалификацијама за првенство Европе, саопштио је Фудбалски савез Србије.

Такође, Србија ће наредне две утакмице као домаћин у квалификацијама играти без публике, док ће ФСС, као и Фудбалски савез Албаније, платити и новчану казну од по 100.000 евра.

9.30 - Како је Танјугу потврдио генерални секретар ФСС-а Зоран Лаковић, одлука би требало да буде саопштена у 12.30.

Дисциплинска комисија Европске фудбалске уније (Уефа) обавестила је Фудбалски савез о казнама због прекинуте утакмице, коју су Србија и Албанија одиграле 14. октобра у Београду.

Како се наводи на сајту ФСС-а, одлуком Контролне и Дисциплинске комисије Уефе утакмица је регистрована службеним резултатом 3:0 за Србију, а репрезентацији Србије ће бити одузета три бода у квалификационој Групи И.

Србија ће предстојеће две утакмице играти без публике, а фудбалски савези Србије и Албаније кажњени су са по 100.000 евра.

У Групи И Албанија има четири бода из две утакмице, а Србија има бод из једног меча.

Писано образложење донесених одлука биће достављено ФСС-у у наредних пет дана, а од датума пријема обе стране ће имати три дана да најаве жалбу Комисији за жалбе Уефе. После подношења најаве, обе стране ће имати рок од пет дана да жалбе доставе Уефи.

Како је најавио ФСС, данас ће у Спортском центру у Старој Пазови бити одржана Ванредна седница Одбора за хитна питања, после којег ће у саопштењу за јавност изнети реакције на саопштене одлуке и усаглашене ставове о свим питањима.

Фудбалски савез Србије теретио се за паљење и бацање бакљи и пројектила, немире у публици, упад навијача на терен, недовољну организацију, као и употребу ласера.

Поступак против Фудбалског савеза Албаније покренут је због провокативног транспарента политичког садржаја и одбијања да се настави прекинута утакмица.

Квалификациони меч Србија – Албанија прекинут је у 42. минуту сусрета при резултату 0:0 када се изнад терена стадиона Партизана појавила беспилотна летелица са заставом такозване "Велике Албаније".

Уследиле су оштре реакције појединаца и организација, како спортских тако и политичких, а све је завршено саопштењима два савеза – ФСС-а и ФСА, који на исти догађај гледају потпуно другачије.

Број коментара 171

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара