Читај ми!

Данска сања 1992. годину, могу ли “викинзи” до новог изненађења

Селекција Данске важе за изузетно тврду екипу, али са мноштвом талентованих и креативних играча. Изабраници селектора Каспера Хјулманда надају се да могу до високог пласмана из другог плана, нешто слично што је урадила генерација из 1992. године, која се попела на кров Европе.

Иако заузима тек десето место на Фифиној ранг-листи, фудбалска репрезентација Данске је много квалитетнија на терену, него на папиру.

Селектор Хјулманд нашао је прави баланс искусних и младих играча, са изузетно чврстом одбраном, креативном средином терена и талентованим нападом.

Мрежу чува фантастични Каспер Шмајхел, чији је отац био на голу данске екипе која је 1992. године освојила титулу шампиона Европе, највише захваљујући спортским санкцијама које су уведене СФР Југославији.

Управо је тај резултат од пре скоро 30 година идеал за данску екипу како да стигне до саме завршнице шампионата.

Акценат је на одбрани свог гола, а последњом линијом господаре капитен Симон Кјаер, ведета Челсија Андреас Кристенсен и горостасни Јаник Вестергор.

Диригентска палица резервисана је за једног од најбољих плејмејкера на свету Кристијана Ериксена, коме леђа чувају Томас Дилејни и Пјер-Емил Хојбјерг.

За завршницу су задужени члан Барселоне Мартин Брајтвајт, нападач Лајпцига Јусуф Поулсен и млади Каспер Долберг, док селектор Хјулманд има и неколико занимљивих опција на клупи, самим тим и велики број опција приликом састављања екипе.

У квалификацијама за континентални шампионат, Данска је била друга у групи иза Швајцарске, са четири победе и четири ремија, али у последњих неколико дуела забележили су фантастичне партије, укључујући и победу над Молдавијом од 8:0.

Иако се Данска такмичи у не тако лакој Групи Б, заједно са селекцијама Белгије, Русије и Финске, имаће олакшавајућу околност у чињеници да ће сва три меча у првој фази такмичења играти на свом "Паркен" стадиону у Копенхагену.

Занимљив је и податак да је Данска од септембра 2018. године изгубила само две утакмице, управо од Белгије у оквиру Лиге нација.

Чини се и да распоред мечева иде на руку Данцима, први меч играју против објективног аутсајдера Финске, у другом колу на програму је дерби против Белгије, док је сусрет са Русијом прилика за евентуално "вађење флека", а можда чак и одлучујући меч за пласман у наредну рунду такмичења.

недеља, 09. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије