Читај ми!

Фелипе Маса тужио ФИА и Ф1, тражи титулу из 2008. године

Некадашњи бразилски возач Фелипе Маса саопштио да је поднео тужбу у Лондону против Међународне аутомобилске федерације (ФИА), бившег власника серије Формула 1 (ФОМ) и бившег првог човека такмичења Бернија Еклстона тражећи да му се додели титула из 2008. године, преноси АП. Маса је тражио и новчану одштету од око 82 милиона долара.

Бразилац је у каријери у шампионату Ф1 возио за Заубер, Ферари и Вилијамс. Он је од 2006. до 2013. године возио за Ферари.

Маса је у сезони 2008. освојио друго место у генералном пласману иза тадашњег возача Мекларена Мерцедеса Луиса Хамилтона.

Хамилтон је у сезони 2008. освојио прво место у шампионату Ф1 са 98 бодова, док је Маса био други са 97 поена. Бразилац тврди да је изгубио титулу због инцидента током трке за Велику награду Сингапура.

АП подсећа да је у инциденту, који је познат као "Крешгејт" тадашњи возач Реноа Нелсон Пике намерно изазвао удес у 14. кругу трке за ВН Сингапура како би на стазу изашло возило безбедности, а победу је однео његов тимски колега Фернандо Алонсо.

Велика награда Сингапура је одржана као 15. трка у сезони, а Маса је имао пол позицију. Он је трку завршио као 13. и није успео да освоји ниједан бод због грешке механичара у боксу, док је Хамилтон био трећи. Те сезоне у шампионату Ф1 је одржано 18 трка.

Екипа Реноа је признала наредбу 2009. године, али руководство Ф1 није поништило резултате трке за ВН Сингапура.

"Увек сам говорио да ћу се борити до краја. Пошто су ФИА и ФОМ одлучили да не ураде ништа, тражићемо на суду исправљање ове историјске неправде. Наши адвокати су у потпуности овлашћени да ураде све што је потребно како би правда у спорту била задовољена", рекао је Маса.

Он тврди да би 2008. освојио шампионску титулу да је тај случај истражен током сезоне и да је ФИА прекршила сопствена правила.

ФИА, ФОМ и Еклсон нису желели за АП да коментаришу тужбу бразилског возача.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво