Неочекивани трансфер у Формули 1 - Луис Хамилтон у Ферарију

Британски возач Луис Хамилтон напушта Мерцедес и биће од наредне сезоне члан Ферарија.

Дугогодишња и берићетна сарадња Луиса Хамилтона и Мерцедеса ближи се крају, саопштио је немачки тим, а Британац ће од наредне сезоне седети за воланом Ферарија.

"Ферари са задовољством објављује да ће се Луис Хамилтон придружити тиму 2025. године, под вишегодишњим уговором", кратко је саопштио италијански тим на друштвеним мрежама.

Седмоструки светски шампион договорио је услове са легендарном екипом из Маранела и потеру за рекордном осмом титулом наставиће у црвеном комбинезону.

Британац је претходне године потписао уговор на две сезоне са Мерцедесом, али је након само половине одрађеног посла решио да промени тимске боје, с обзиром на постојање клаузуле по којој има право на одлазак након једне сезоне.

Хамилтон ће у Ферарију заменити Шпанца Карлоса Саинца, који се није показао као најбоље решењу у двојцу са са Моначанином Шарлом Леклером и чији уговор истиче на крају сезоне.

Хамилтон: Једна од најтежих одлука, Мерцедес је део мог живота

Луис Хамилтон је за званични сајт екипе Мерцедеса истакао да је са "сребрним стрелама" провео невероватних 11 година и да је поносан на све што су заједно постигли.

"Мерцедес је део мог живота од 13. године. То је место где сам одрастао, тако да је одлука да одем била једна од најтежих које сам икада морао да донесем, али право је време да направим тај корак и узбуђен сам што ћу прихватити нови изазов. Заувек ћу бити захвалан на невероватној подршци моје Мерцедес породице, посебно Тоту Волфу за његово пријатељство", рекао је Хамилтон.

Истакао је да жели сарадњу са Мерцедесом да заврши на високом нивоу.

"Сто одсто сам посвећен томе да пружим најбољи учинак ове сезоне и да последња година са Мерцедесом буде за памћење", најавио је Хамилтон.

Волф: Луис ће увек бити важан део Мерцедесове историје

Први човек Мерцедеса у Формули 1 и дугогодишњи Хамилтонов сарадник Тото Волф истиче да је партнерство немачког тима и британског возача најуспешније које је спорт икада видео.

"То је нешто на шта можемо да се осврнемо са поносом. Луис ће увек бити важан део Мерцедесове историје. Међутим, знали смо да ће се наше партнерство у једном тренутку природно окончати и тај дан је сада дошао. Прихватамо Луисову одлуку да тражи нови изазов", рекао је Волф за сајт Мерцедеса.

Каже да је узбудљиво разматрати опције за будућност, али напомиње да пред собом имају још једну сезону и да су до краја фокусирани на трке.

Поход ка рекордној титули у Шумахеровим бојама

Луис Хамилтон је тренутно изједначен на првом месту листе најуспешнијих возача по броју освојених титула са легендом Ферарија Михаелом Шуамхером. Британац ће добити прилику да рекордну титулу освоји управо у тиму који је обележио Шумахерову каријеру.

Хамилтон је своју каријеру возача Формуле 1 започео 2007. у Мекларену, са којим је освојио прву титулу 2010. године.

Прешао је 2013. у Мерцедес, у чијим бојама је освојио шест титула, укључујући четири везана трофеја у периоду од 2017. до 2021. године.

У досадашњем току каријере забележио је највећи број победа, пол позиција и пласмана на подијум у историји.

Ферари је последњу конструкторску титулу освојио 2008. године, када су возачи екипе били Кими Рајконен и Фелипе Маса.

У конкуренцији возача, Финац Рајконен је последњи који је тријумфовао у црвеним Фераријевим бојама - 2007. године.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво