Одржана од 12.05.2016 до 23.05.2016.

Рок музеј уживо

Институт за савремену музику и РТС представљају манифестацију под називом РОК МУЗЕЈ УЖИВО! у Галерији РТС у Таковској 10 од 12. до 23. маја 2016. Премијерно биће изложено више група аутентичних експоната као што су музички инструменти и опрема, сценска одећа и обућа, колекције фотографија актера, омоти плоча, књиге и часописи који третирају рок културу. А онда, током овогодишње манифестације Ноћ музеја у суботу 21. маја изложба у Галерији РТС-а ће „оживети“!

Рок музеј уживо Рок музеј уживо
Нема тог поклоника рок музике који не схвата да суштину целе приче престављају њени креативци - као музичари, композитори, сниматељи, критичари, ликовни и видео уметници или промотери. У „Ноћи музеја“ која се ове године одиграва 21. маја посетиоци изложбе ће постати пубилка која ће моћи да се у Галерији РТС уживо сретне и разговара са аутентичним ствараоцима роцк историје, односно да упозна њене хероје као што су Владимир Јанковић Џет, Корнелије Бата Ковач, Бранко Марушић Чутура, Душан Дуда Безуха, Дејан Цукић, Саша Ранђеловић Ранђа, Никола Чутурило, Александар Локнер и многи други.

Да рокенрол не вреди ни пет пара без живе свирке, Рок музеј ће показати бесплатним концертом који ће бити одржан 21. маја на платоу испред главног улаза у Телевизију и Дечијег културног центра, са почетком од 19 часова. Двочасовни концерт  замишљен је као омаж домаћим и страним уметницима који су одлучујуће утицали на домаће рок ауторе и извођаче. 

Пројекат “Рок музеј“  настао је током 2015. године у оквиру Института за савремену музику, на иницијативу Мирослава Цветковића, Бранимира Локнера, Срђана Стојановића и групе професионалаца и ентузијаста из света рока. Идеја водиља била је да се сачува од заборава и промовише аутентична рок култура са ових простора, која је била доминатни начин изражавања и живота генерација шедесетих, седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година XX века.

Институт за савремену музику као невладина и непрофитна организација даје тој идеји један озбиљан тон и научну методологију. Сви досадашњи напори сличне врсте да се од заборава сачува и документује рок култура били су појединачног карактера и без систематичности. Сама чињеница да са наглашеним ентузијазмом успостављање Роок музеја подржава велики број актера историје, као и љубитеља музике у Србији оправдава постојање Института за савремену музику као „кровне“ организације која треба да артикулише, усмерава и промовише ову идеју.

Циљ је да се стално прикупљају и излажу артефакти,  публицистичка грађа, издају књиге, аудио и видео материјали – и то кроз организују догађаја широм Србије. За почетак, Институт намерава да историјат рок музике прати и документује кроз активности на територији Србије. Али пошто је по природи рок култура космополитска, то значи да не могу бити изостављени аутори из земаља бивше СФРЈ чије је деловање било у значајној мери везано за Србију - како по бројности публике и концерата коју су имали, тако и по дискографској активности.

Пре него што Рок музеј добије сталне просторије и ресурсе за свој рад, што је планирано да се деси у току 2016. године, опредељење је да се мисија музеја стално промовише кроз тематске изложбе артефакта у разним градовима земље. Премијерно представљање Рок музеја било је октобра 2015. године у изложбеном простору  “Центра за равнотежу” у Савамали, да би се акција наставила изложбом „Рок музика се слуша и гледа“ у суорганизацији Београда 202, која је била отворена од фебруара до априла 2016. године у холовима и изложбеном простору Радио Београда. Уз пратећи музички програм изложбе ће даље гостовати током јуна 2016. у Нишу и Крагујевцу, док је Нови Сад већ „уписан“ за крај августа и почетак септембра у уметничкој галерији „Изба“. Иначе, стално траје акција прикупљања експоната и грађе за Рок  музеј.

Овде можете погледати / преузети каталог изложбе

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара