Читај ми!

23. Дечије Васкршње чаролије

Изложбени радови деце на тему највећег хришанског празника Васкрса „Дечије Васкршње чаролије“ у организацији “Деца Палилуле“, Музеја града Београда и Цркве Светог Марка представљају се већ традиционално у холу РТС-а.

Ове године, због пандемије, манифестација се реализује у формату који омогућава да се деца креативно изразе али без традиционалног програма осликавања јаја у Конаку књегиње Љубице и других сличних активности. Осликана јаја и ликовне радове на тему Васкрса, уз подршку својих наставника, деца широм Србије и земаља у окружењу припремила су и послала организатору. Најуспешнији радови биће награђени и представљени на отварању изложбе у Холу РТС-а.

- Као и претходних година и сада на „Чаролијама" учествовала су деца свих узраста: од предшколаца до средњошколаца. Осим деце из Србије, никад бројније није било учешће деце са Косова и Метохија из школа и вртића, а радове су послала деца из Македоније и Републике Српске- каже Бане Јовић, председник организације „Деца Палилуле".

Селекцију пристиглих радова и ове године је извршио редовни професор Факултета примењених уметности Марко Лађушић.

Настала спонтано, у данима страдања деце током бомбардовања Србије 1999. године, манифестација је настављена наредних година и постала традиција и део програма обележавања Васкрса у Србији.

Покровитељи „Чаролија" су Његова светост патријарх српски господин Порфирије, који је наставио традицију поркивтељства претходног патријарха, Скупштина града Београда и Александар II Карађорђевић.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво