Скулптура Андрије Васиљевића је " Београдски читач"

Рад младог ликовног уметника Андрије Васиљевића освојио је прво место у конкуренцији 20 радова, идејних решења за споменик "Београдски читач", саопштио је градоначелник Београда Синиша Мали на конференцији за новинаре у Свечаној сали Скупштине града Београда.

"Скулптура Васиљевића, од 20 понуђених вајарских радова, изабрана је као најуспешнија и биће постављена у ужем центру града. Она ће постати симбол Београда и важно је што ће Београђани и гости Београда имати прилику да уживају у овом уметничком делу", рекао је Мали.

Одлуку о победницима конкурса донео је двочлани жири Никола Кусовац и Мирослав Живковић уз помоћ посетиоца изложбе "Београдски читачи" у Холу Радио телевизије Србије који су гласали за најбољи предлог.

"Свих 20 радова били су представљени под шифром, без имена аутора и публика је неподељено свој глас дала идејном решењу Васиљевића, а нама је остало да послушамо "глас народа", рекао је Кусовац.

Другу награду освојила је студент друге године докторских студија ФПУ Јелена Божовић Ђорђевић која је радила уз помоћ студенткиње прве године Саре Николић, а трећу награду равноправно деле Александар Вечериновић и Милош Шарић.

Аутори идејних решења скулптуре "Београдски читач" су студенти ФПУ из класе проф др Драгољуба Димитријевића који су од јанура до априла радили на својим визијама скулптуре "Београдски читач".

На изложби "Београдски читач" од 20. до 30. априла у холу РТС-а, тринаест аутора представили су двадест скулптура. Жири је 29. априла прегледао гласове публике а одлуку о победнику донео је данас.

Скулптура "Београдски читач" биће изливена у бронзи и према замисли иницијаторки пројекта, афирмисаће читање књига, књижевност и културу у ширем смислу, биће место сусрета литерарних стваралаца, уметника и нова атракција ужег центра Београда.

Пројекат су покренуле списатељице Гордана Влајић, Гордана Пешаковић и Тања Шикић, новинар РТС. Жеља иницијаторки и свих пријатеља овог пројекта је да скулптуру "Београдски читач" подигну читаоци.

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда у марту је једногласно усвојила предлог да скулптура "Београдски читач" буде постављена у јавном простору ужег центра Београда.

Покровитељ пројекта је Удружење књижевника Србије, које је отворило посебне динарске и девизне рачуне, искључиво за намену обезбеђивања трошкова изливања и постављања ове скулптуре.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара