Изложба из циклуса "Занати"

И стакло је драгуљ

У наставку ликовног циклуса Радио-телевизије Србије под називом "Занати" у Холу РТС-а отворена је изложба радова од стакла "И стакло је драгуљ" аутора Павла Божића.

Јединствени примерци тзв. "грандфадер" подних стаклених сатова, уникатни столови од стакла у комбинацији са дрветом и иноксом, стаклене клупе, скулптуре, рамови за слике, тениски рекет и ситни предмети попут држача за бизнис картице и др. на посебан начин приказују огроман потенцијал стакларског заната као и бројне и несвакидашње могућности уметничке интерпретације у овом материјалу. Већина предмета је са ручно обрађеним ивицама што стаклу даје посебан изглед. Сами предмети су обликовани одламањем ивице стакла.

Аутор дела је Павле Божић (рођен 21.02.1970. у Сремској Митровици) у бројној земљорадничкој породици као најмлађе дете. У намери да прехрани породицу, отац почиње да се бави стаклорезачким занатом и на тај начин одлучује животна занимања своје деце. Од детињства у сталном и непосредном контакту са стаклом, Павле Божић са породицом се сели у Шид, па у Старе Бановце где завршава основну школу. Све време и поред обавеза у школи, помаже оцу у радионици где почиње да ради одмах после основног образовања. Своје животно искуство допуњује одласком у САД и Канаду где борави током 1989. године, потом 1992. у Египту и Израелу.

Божић се 1998. године сели у Канаду и запошљава у компанији која се такође бави стаклом. Уследило је упознавање са материјалима различитих дебљина, различитих могућности. У Канади Божић први пут почиње да прави подне сатове који су данас његов својеврсни заштитни знак. Излаже на чувеном Interior Design Show у Торонту, учествује на National Home Show, One Of A Kind Show tакође у Торонту и др. а 2010. године се коначно враћа у Србију и наставља са прављењем уникатних производа од стакла.

Уредник изложбе је Петар Ђиновић који се заједно са Наташом Богдановић потписује као аутор поставке дела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара