Читај ми!

"Прелудијум" - нов роман Славице Мастикосе

У Београду је ових дана организована промоција романа "Прелудијум" Славице Мастикосе, која је дуго живела у дијаспори, а данас ствара у домовини. Искористили смо прилику да о роману разговарамо са ауторком.

"Прелудијум је породични роман, тако су га критичари сврстали, роман који говори о животним судбинама с почетка 20. века, нешто пред сам Велики рат до данас и о томе како се кроз тај историјски миље одређени број породица, који се међусобно сусрећу кроз живот, како се боре са свим ударима који им живот наноси, што ратним, што другим дешавањима, и веселим и тужним...говори и како одређене породичне тајне које пласирамо као "беле" лажи умеју да нам некад живот отежају, и зацрне живот и обију о главу", каже ауторка.

Ауторка у свом делу говори о важности суочавања појединца са истином, како породичном тако и личном.

"То се може применити и на живот појединца, да не треба да се бојимо да се суочимо са истином, да не треба чак ни те беле лажи да користимо у убеђењу да тиме помажемо породици, него треба смоћи снаге у себи и са тим се изборити...то је једна од прича. У роман сам уткала и неке истините приче, покушавајући и као други писци, да туђе приче покушам да прикажем као своје, а своје проживљене прикажем као туђе. Ја се надам да ми је то успело", каже Славица.

Прелудијум је пети роман ове књижевнице која је такође и аутор неколико песама за децу. Славица Мастикоса је уредник монографије Удружења писаца „Седмица" из Франкфурта, о којем каже:

""Седмица" је подружница Удружења књижевника Србије, мислим и једина као таква регистрована у Европи и основни циљ Седмице је очување матерњег језика, културе, нашег писама за младе генерације у дијаспори, да их колико толико сачувамо и успоримо ту асимилацију која им прети самим тим боравком у иностранству. Једно време сам радила као координатор за сарадњу са матицом, и тако сам имала и јако добру сарадњу са Сателитском ТВ РТС-а и Сузаном Гвозденовић која нас прати већ годинама и мислим да смо прошле године говорили у вашем програму о монографији у коју смо уградили и сарадњу са РТС-ом".

Наша саговорница која је дуго живела у Франфурту где је радила као медицинска сестра говори нам о томе како је ћивот ван отаџбине утицао на њу и утицао на њен књижевни рад.

"Одлазак у Франфурт и ван границе, за мене је био животни факултет. Завршила сам средњу медицинску школу, не и факултет и то сам одвајкада желела да будем, не лекар, не професор, баш медицинска сестра и у тој својој професији сам се сусретала од ране младости са проблемима који људи имају, који су круцијални за човека. Само то искуство и одолевање свим недаћама као медицинска сестра, која сам била, науче нас да ценимо живот и све радости које су око нас, да их можда раније уочимо, зато што смо свесни тога да нема везе да ли је неко цар, кочијаш или песник...сви ми можемо једног дана да се нађемо тамо где се налазе болесни људи", каже Славица.

Поред београдске, Славицу Мастикосу очекују и бројне друге промоције романа „Прелудијум" у земљи и иностранству, а ми жељно очекујемо њена нова остварења и прилике за занимљива дружења.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара