Читај ми!

Фестивалско вруће лето у Бечу

Удружење А култура окупља наше уметнике у Бечу. Следеће године обележавају 10 година постојања. Какве се манифестације припремају у сусрет јубилеју, за нашу емисију говори председник Удружења Милорад Самарџија.

Часови музике, концерти, фестивали, гостовања наших позоришних уметника, само су неки од садржаја које током година организује Удружење АКултура.

Ових дана почеле су припреме за фестивал филмске музике који традиционално привуче велики део наше дијаспоре, али и аустријске публике.

"Концерт филмске музике који смо због пандемије померали већ два пута, јубиларни гала концерт, који ће бити одржан 24. септембра у Акцент театру и већ могу да кажем прво име због теме, јер ми ту представљамо нашу филмску музику и музику из серија...не само музику, већ и песме од 50-тих година па до данашњих дана. Први који је потврдио је легенда наше рок музике Дадо Топић, који ће, између осталог, извести песме из "Бољег живота", Флојд...На прошлом концерту су нам били гости Неша Галија са музиком из "Зоне" коју смо представили публици да je за ту музику добио међународно признање у Валенсији на фестивалу за етно музику. Рецимо, пуно наших људи не зна, а функција оваквих концерата је и да покажемо квалитет наших уметника. Али, не само то, него и да покажемо значај који наши људи имају код нас али и у свету", каже Милорад Самарџија, председник удружења Акултура.

Осим што окупљају наше у дијаспори, овакве манифестације доприносе очувању националног идентитета, зато у удружењу с поносом истичу да су од Српског центра у Бечу добили позив да учествују у организацији наредног Светосавског бала.

"Светосавски бал у палати Хофбург, најелитнијој сали коју Беч може да понуди, замислите ту част да су ме позвали да будем уметнички директор, што сам радо прихватио...да од тог бала направимо нешто, да будемо препознатљиви као такви, своју аутентику, фрагменте да понесемо са собом, али на један начин који би био прихватљив, наравно и нашим људима, али и другима, да нас боље разумеју, цене и поштују", каже Самарџија.

За све ове, али и сличне пројекте, неопходна је, како кажу у удружењу и медијска подршка. Зато су покренули иницијативу за обнављање мреже регионалних телевизија у којој је својевремено било укључено 52 медијске куће региона.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара