Читај ми!

Кордун - од лепоте до Голготе

"Кордун, Босна, Банија и Лика, то је друже тврђе од челика..." - тако се певало некад. Песма је део историје протераног и расељеног народа коју памте тек они старији. За млађе треба да остане запис, како би знали зашто је то важно. Одговори се налазе у многим књигама. Ових дана промовисана је изузетно вредан писани документ под називом "Кордун - од љепоте до Голготе", аутора Мирка Радаковића, пуковника у пензији.

"Борба за права, правду и слободу, најплеменитија и најузвишенија су ствар на овоме свету" су речи Михајла Пупина, штампана на почетку као мото књиге "Кордун од љепоте до голготе", пуковника у пензија Мирка Радаковића, а на уприличеној промоцији, поред Миодрага Којића и Василије Крестић.

"Књига је заправо записана због превелике љубави према свом завичају, према свом народу. Он је просто антејски везан за ту земљу, за те људе, за те обичаје и све што је написао и желео да остане за вечност забележено, да би тај свет са Кордуна, бар око ових чињеница које је он издао могао да буде окупљен да се њиме надахњује и да сачува своју завичајност, па и своју националну припадност и своје корене", каже академик проф. др Василије Крестић.

Поред напомене о наступима фолклорног ансамбла Банија и мушке певачке групе, истицања су вредна и следећа дубоко опомињујуће речи уваженог академика.

"Морам вам рећи, хрватска политика и данас није измењена у односу на Србе у односу на претходне године. Они заснивају своју политику на хрватском државном и повјесном праву, а то право, та политика, на коју се позивају сви хрватски политичари у прошлости, па и данас, води тежњу да се створи велика, етнички чистаи верски такође чиста римокатоличка хрватска. Због тога је и дошло до клања и доћи ће поново ако буду за то имали прилике. И ако ми не будемо спремни и не сазнали све оно што се налази у књизи Радаковића", каже Крестић.

"Преко 27000 Кордунаша је дало своје главе за слободу узалудно. Слобода им је украдена, победа отета, Кордун је пуст...Један од разлога и мотива зашто сам написао ову књигу, је да будућим младим генерацијама кажем - на Кордуну је 1900. године живело преко 120000 Кордунаша, од тога 68 посто Срба православне вероисповести, а сада на Кордуну има свега 800 Срба православне вероисповести, а аргументи се налазе у књизи. То су мотиви због чега сам написао овакву књигу", кажеаутор књиге Мирко Радаковић.

Књига "Кордун-од љепоте до голготе" пуковника Мирка Радаковића је изузетна и по садржају и недвосмисленим порукама и вредна је иситицања и похвала.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара