Читај ми!

Србија на вези - регион, РТС Свет, 18.55

Гост у студију председник Извршног одбора Удружења Козарчана у Београду Раде Каралић. Реприза емисије у 02.15 и сутрадан, у уторак у 13.45 на РТС Свет.

Пре тачно 80 година одиграла се једна од највећих и најразорнијих битака из времена Другог светског рата на подручју Балкана - заједничка офанзива немачких окупационих и хрватских, односно усташких снага под кодним називом „Западна Босна", познатија као Битка на Козари, против малобројних локалних партизана.

У неравноправној борби далеко боље наоружаних и десет пута бројнијих непријатељских снага, осим партизана, масовно је страдало пре свега цивилно становништво, углавном српско. Према још увек непотпуним подацима у току ове непријатељске операције страдало је око 35 хиљада људи, док је највећи део, близу 80 хиљада спроведен у усташки логор Јасеновац, познатији као „логор смрти".

Крвава историјска епопеја на Козари претворила је ову планину у легенду. У спомен на те трагичне догађаје када је масовно страдало недужно цивилно становништво Поткозарја и Козаре, сваке године се у Београду, почетком јуна, окупљају преживели страдалници те битке и њихови потомци подсећајући се на те трагичне дане, али и афирмишући национални идентитет, свеукупну културу и обичаје тог краја. О свим овим дешавањима, програму и сврси „Сусрета Козарчана", као и о самом Удружењу Козарчана, које је организатор ове већ традиционалне манифестације, сазнаћемо више од госта у емисији председника Извршног одбора Удружења Козарчана у Београду Раде Каралића.

У наставку емисије чућемо приче страдалника последњег рата из 90-их на подручју Босне и Херцеговине (БиХ), видећемо како живе Срби повратници у федералном делу БиХ, односно на подручју Унско-санског и Ливањског кантона, где су дотрајала инфраструктура, недостатак посла и одузимање личне имовине само неки од њихових проблема а једина нада су им помоћ од Републике Српске и Србије.

Видећемо такође и како је протекло обележавање 25. годишњице оснивања Заједничког већа општина Вуковар (ЗВО), којим је започео процес мирне реинтеграције области Источне Славоније, Западног Срема и Барање у правни систем Републике Хрватске. О важности те институције, основане на основу Ердутског споразума, која треба да штити права српске заједнице у том делу РХ, њен национални, верски и културни идентитет за емисију говори актуелни председник ЗВО Дејан Дракулић.

Један од начина подстицања и очувања националног идентитета јесу и јавна такмичења из области знања, а то се догодило управо прошле недеље у Вуковару, где су се окупиле све околне школе које раде по тзв. моделу А, и организовале такмичење из познавања српског језика, културе и историје, о чему ћемо видети извештај.

А свој допринос неговању локалне музичке традиције свакако пружа и Тамбурашки састав „Дунавске зоре" и Зоран Ђузо Ђурановић из Борова. За ову прилику премијерно ћемо видети њихов најновији музички спот под називом „Једно време".

Из емисије би смо издвојили још два занимљива прилога. Један је прича наше сараднице из Будимпеште Диане Кондић Ђурић која је присуствовала свечаној литургији у српском православном храму у месту Јегра, на североистку Мађарске, а други прилог је извештај Владана Ракића са промоције књиге „Кордун, од лепоте до голготе".

Уредници емисије Нада Вукелић и Мирослав Карлица.

Редитељка Ерна Глигоријевић.

 

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара