Читај ми!

Прослава 20 година рада Академије Свети Сава у Чикагу

Гала вече, прослава 20 година рада српско америчке школе, Академије Свети Сава у Чикагу, одушевило је све посетиоце квалитетом програма, одличном организацијом али пре свега позитивном атмосфером, што је одличан знак и за будућност ове значајне школе.

Било је свега, од џез музике, преко гитаристе, до староградске музике и фолклора. Госте су поздравили генерални конзул Републике Србије у Чикагу Дамјан Јовић и секретар Западноамеричке епархије отац Серафим Балтић. Он је уручио орден Светог Мардарија наставници Светлани Алексић која годинама предано и са љубављу предаје у школи. Са великим поносом говорио је и старешина храма отац Дарко Спасојевић, јер школа делује у оквиру Српског саборног храма у Чикагу и налази се на црквеном имању.

"Честитам нашој академији, њеним учитељима, директорки, родитељима и деци прославу двадесетогодишњице ове најважније институције при нашем храму у Чикагу а вероватно и српској цркви у Америци", поручио је отац Дарко Спасојевић.

Његова Светост патријарх српски господин Порфирије упутио је видео поздрав:

"Желим да стичу не само знања из наука овога света него да стичу знања и за остварење добра, добре душе, живели."

Генерални конзул Дамјан Јовић поручио је: "Свако од вас уградио је себе у Академију Свети Сава и ово је на понос свих вас али и на понос свих нас који нисмо овде тако дуго времена као ви, али нам је свакако и мисија и задатак да вам помогнемо у томе да сачувате свој идентитет и свој језик, своју културу и своју веру."

Госте је позвао да помогну развој школе и Горан Давидовац, дугогодишњи члан парохије. Све је иначе почело пре пар месеци када је група родитеља решила да се организује један овакав програм, са циљем да се скупе средства за изградњу нове школске зграде, јер се добар део наставе већ годинама овдија у монтажним објектима.

Татјана Кецман нам је поручила:

"Прво и прво имамо заиста велико интересовање за нашу Академију Свети Сава, више него икад, тако да нама заиста треба много већи простор. А такође нам треба и већи објекат. Тако смо решили да направимо ову галу да би људи више знали за нашу Академију и да би могли на неки начин да нам помогну, да би се још више проширили и да коначно добијемо нашу нову зграду."

"Припреме су трајале месецима. Скупљали смо се скоро сваке недеље у задње време, два пута недељно да све ово буде како треба и коначно видимо како ово све изгледа, сав наш труд и много смо задовољни сви смо задовољни", каже Неда Станојевић.

Специјална гошћа била је глумица Катарина Радивојевић.

"Била ми је част што су ме позвали вечерас овде и видим да имају богат програм и оно што је најлепше од свега је да покушамо заједничким снагама да се изгради школа за децу јер деца су наша будућност. Сазнајемо да је током програма скупљена велика сума, од чак сто педесет хиљада долара. Било је и људи који су желели да помогну и платити су десет хиљада долара да закупе сто иако нису могли да дођу", рекла је Катарина.

Познате личности, посебно спортисти, упутили су поздраве, а на тихој аукцији посебно популарна била је слика Новака Ђоковића и оригиналне патике Николе Јокића. А Џо Кинг и Кирин и пријатељи имали су и специјално прилагођену песму У Тем Сомбору, у част Николе Јокића, ем ви пија НБА лиге. Тако су отпевали стихове: "У Тем Сомбору свега има, тој истина, и легенде Ем Ви Пија у тем Сомбору."

У Академији Свети Сава планирају да средства прикупљена на овом догађају утроше за изградњу нове школске зграде а и пре тога за реновирање постојећих просторија.

А о значају и популарности саме школе најбоље говори чињеница да су капацитети за следећу школску годину већ пуни и да постоји листа чекања.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара