Читај ми!

Видовдански дани Кнешпоља

Традиционална културно-забавна манифестација "Видовдански дани Кнешпоља", у месту Кнежица, која је и ове године започела такмичењем у косидби, означен је и почетак "Дубичког културног лета", у организацији КУД „Кнешпоље“ и под покровитељством Општине Козарска Дубица и Министарства локалне управе и самоуправе Владе Републике Српске.

У предивном амбијенту етно домаћинстава у Кнежици, уз народну песму ојкача, започело је овогодишње такмичење у традиционалној косидби којом је обележен почетак Манифестације "Видовдански дани Кнешпоља", која обједињује више културно забавних и спортских догадјаја који ће се одигравати наредних дана у овом легендарном Подкозарском крају.

У организацији Културно-уметничког друштва "Кнешпоље" ове су године, мештанима и многобројним гостима, седморо косаца, углавном вишеструких учесника косидбе, показали како су се некада, пре појаве механизације, скидали откоси траве са кнежопољских њива.

Да би се показало колико је ова традиција укорењена у овом крају косе су се латили и начелници двеју суседних општина Козарска Дубица и Костајница, Раденко Рељић и Никола Јањетовић, а да ова активност није страна ни женама својим учешћем је показала и министарка за локалну управу и самопуправу Владе Републике Српске, иначе родом из овог краја, Сенка Јујић.

Као што то обичаји налажу, косидбу су и ове године пратили различити културно-уметнички и забавни садржаји, као и богата гастрономска понуда, по којој је овај крај и познат, а све у припреми и организацији КУД "Кнешпоље".

Подсећајући да је ова традиционална косидба, као део манифестације „Видовданских дана Кнешпоља", и свеукупног дешавања у "Дубичком културном лету", на подручју Општине Козарска Дубица, министарка Јујић је нагласила да се овим манифестацијама не само чува сећање на богату прошлост већ се и промовише и велики туристички и привредни потенцијал овог краја.

 

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара