Читај ми!

Нови генерални конзул Србије у Чикагу Дамјан Јовић

Наш дописник из Чикага Александар Жигић је са новим генералним конзулом Дамјаном Јовићем разговарао само неколико дана по доласку у Чикаго и преузимању нове дужности, која га је одмах обасула великим бројем обавеза на разним пољима.

"Четири године звучи дуго, али ако будемо радили добро и онако како смо планирали мислим да ће те 4 године пролетети. У сваком случају надам се да ћемо сви бити поносни на оно што смо као српска заједница и генерални конзулат Републике Србије успели да постигнемо, не само у јачању веза дијаспоре и матице, већ и у привлачењу страних, директних инвестиција, инвестиција и из наше дијаспоре, али и јачању свеукупне сарадње и научних и образовних институција САД и Републике Србије на овом конзуларном подручју које је огромно, покрива 28 савезних држава и ово је подручје на коме живи наша најстарија и најбројнија дијаспора.

Дошли смо пуни енергије, снаге, елана и добре воље да унапредимо стање које смо затекли. Радује ме то што ћу моћи да радим са нашим људима, а има их изузетно талентованих, са великим каријерама, друштвено етаблирани, а то су све људи на које желимо да се ослањамо у наредном периоду. Сваки наш човек који овде живи је особа коју ми као држава желимо да пригрлимо, да извучемо од ње максимум а и да га сами пружимо, као грађанину или припаднику српског народа који живи у САД. Дошли смо да учимо да радимо заједно, да покушамо да оснажимо оно што је нама Србима помало дефицитарно, а то је српска слога и да покушамо да заједничку енергију усмеримо ка заједничким циљевима.

Посветио сам време на то да се јавим и владикама, ово конзуларно подручје покрива две епархије, а већ сам заказао и састанке са неким угледним пословним људима који живе у Чикагу. У наредном периоду ћу се потрудити да обиђем сваку од 28 држава које покрива конзулат", каже генерални конзул Дамјан Јовић.

Како привући америчке инвеститоре У Србију?

"Када говоримо о страним директним инвестицијама из САД, ту имамо две различите групе у фокусу. Једно су наши исељеници који су успешни пословни људи, чије знање и пословно искуство је добродошло у Србији, као и капитал. Покушаћемо да променимо начин гледања на нашу дијаспору. Нажалост, у неким прошлим временима на дијаспору се гледало као на неку врсту банкомата, дођете и узмете новац, и окренете се...Мислим да у последње време и сигуран сам, да се на свим нивоима променила та свест и ми на дијаспору гледамо као на један ресурс и извор нових знања и вештина које су Србији преко потребне у овој фази када се већ економски на неки начин консолидовала и када се окрећемо тенденцији стабилног раста.

Такође, желимо да те људе уважимо као људе који имају озбиљне контакте у свим сферама друштвеног живота овде у САД. То су људи који могу да створе веома корисне контакте за Републику Србију у овој, још увек највећој светској сили. Желимо да ти људи што чешће посећују Србију, да одржавају ту живу везу коју представља наша дијаспора овде у САД између САД и Републике Србије, које производе практично извозе кроз мрежу и своје услуге пружају онлајн тако да мислим да постоји огроман простор и на нама је да тај простор искористимо у наредним годинама", каже генерални конзул Јовић.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара