300 милиона евра са донаторске конференције у Сарајеву

На донаторској конференцији у Сарајеву прикупљено око 300 милиона евра за стамбено збрињавање избеглица. ЕУ и САД обећали да ће у наредних пет година обезбедити још 200 милиона.

У Сарајеву је данас одржана донаторска конференција на којој је прикупљено око 300 милиона евра за стамбено збрињавање најугроженијих избеглица у БиХ, Црној Гори, Хрватској и Србији. То је 60 одсто средстава која су потребна за решавање стамбеног питања.

Ипак, Европска унија и Сједињене Америчке Државе обећале су да ће у наредних пет година обезбедити остатак новца - још 200 милиона - потребан за регионални програм којим би био обезбеђен "кров над главом" за 27.000 избегличких породица, саопштио је на завршној конференцији за новинаре министар за људска права и избеглице БиХ Дамир Љубић.

Највећи износ је путем ИПА фондова обезбедила Европска унија - 230 милиона евра. Влада САД издвојиће десет милиона долара у 2012. години - што је око 7.600.000 евра, али најавила је да ће новац издвајати и наредних година.

По пет милиона евра издвојиће владе Италије, Норвешке, Немачке и Швајцарске, Данска је издвојила 1,3 милиона, а Турска милион евра. Луксембург је помогао са 500.000 евра, док ће Кипар, Чешка и Румунија издвојити по 50.000 евра, а Мађарска 30.000.

Државе региона - БиХ, Црна Гора, Хрватска и Србија - требало би, притом, да обезбеде учешће од 83 милиона евра, од тога Србија 33 милиона.

Програмом, кад се реализује у потпуности, како се очекује у наредних пет година, требало би да буде решено стамбено питање за укупно 74.000 људи у Србији, БиХ, Хрватској и Црној Гори.

Из Фонда од укупно 583 милиона евра, Србија би требало да добије 335,2 милиона, Хрватска 119,7, БиХ 101 милион и Црна Гора 27,7 милиона евра.

Србија би на тај начин у наредних пет година трајно збринула 16.780 најугроженијих породица, односно око 45.000 особа избеглих за време рата 1991-1995. из БиХ и Хрватске и све преостале избеглице који још живе у колективним центрима.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић: "То нису мала средства, али нису довољна. Само у Србији има више од 600.000 избеглица и интерно расељених лица, а и остале земље имају сличан проблем. Потребно је направити још много корака да би се овај проблем трајно решио, али је конференција, у сваком случају, један добар, важан и значајан корак у том правцу"...

Министри спољних послова Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске су поручили са ове конференције да постоји одлучност да се трајно реши питање избеглица и позвали донаторе из света да у томе помогну.

Шеф српске дипломатије Вук Јеремић оценио је да конференција у Сарајеву представља први велики корак ка трајном решавању избегличког питања у земљама региона.

У раду конференције учествовали су високи комесар УН за избеглице Антонио Гутереш, комесар за проширење ЕУ Штефан Филе, генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер, заменик генералног директора за проширење ЕУ Јост Корте и главни заменик помоћника државног секретара САД у Бироу за популације, избеглице и миграцију Дејвид Робинсон.

Високи званичници УН, ОЕБС-а, ЕУ и Сједињених Држава поздравили су у Сарајеву "политичку вољу" земаља региона - БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије - да затворе поглавље о избеглицама трајним решавањем њихових проблема.

Европски комесар за проширење Штефан Филе оценио је да је конференција сигуран знак да је регион одлучио да остави прошлост иза себе и постане добар европски сусед.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво