Читај ми!

Фестивал у Вербијеу 2023

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 19. јула у цркви у Вербијеу. Камерна дела Сергеја Рахмањинова и Јоханеса Брамса изводили су Данијел Лозакович, виолина, Антоан Тамести, виола, Клаус Мeкелe, виолончело и Јуџа Ванг, клавир. Снимак нам је уступљен посредством међународне размене чланица Еурорадија.

Најпре ћете чути Сонату за виолончело и клавир у ге молу, опус 19 Сергеја Рахмањинова, из 1901. године. Занимљиво је да у овом остварењу композитор клавирску деоницу није обликовао само као пратњу, већ је једнаке виртуозне захтеве ставио пред оба извођача. Дело је посветио Анатолију Брандукову, истакнутом виолончелисти који је премијерно извео остварења Рахмањинова и Чајковског, а често је наступао и са Антоном Рубинштајном.

Након тога изведен је Елегични трио у ге молу, број 1 Рахмањинова, једно од његових младалачких дела које је компоновао као осамнаестогодишњак, а које је објављено тек 1947. године.

Концерт је заокружен Клавирским квартетом у А дуру, број 2 опус 26 Јоханеса Брамса, који је композитор, у улози пијанисте, премијерно извео са члановима Квартета Хелмесбергер новембра 1862. године, а оно је одмах топло прихваћено у круговима стручне јавности и публике.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара