Читај ми!

Грамофонија – Миса у Ас дуру Франца Шуберта

Изводе чланови хора Сент Џонс колеџа из Кембриџа, уз суделовање оркестра Академије Свети Мартин у пољима под управом Џорџа Геста. Солисти су: Венди Иторн, сопран, Бернадет Гриви, контраалт, Винфорд Еванс, тенор и Кристофер Кит, бас. Емитујемо записе са винила који је објавила продукцијска кућа Арго 1977. године.

Реализацију овог снимка, начињеног у Капели Сент Џонс колеџа у Кембриџу, предводио је Кенет Вилкинсон, један од најчувенијих сниматеља и инжењера звука у историји дискографије. Његов рад се готово ексклузивно везује за компанију Дека и њене подружнице попут етикете Арго, у којима је градио каријеру почевши од првих електричних снимања крајем тридесетих година, све до 1980. године, када ова компанија постаје део Полиграм групе. Вилкинсонов приступ бележењу звука је практично постао стандард у овој компанији резултирајући веома препознатљивим карактеристикама Декиних издања. Будући да је своју вештину формирао у моно ери, Вилкинсон је више пажње обраћао на услове снимања и поставку микрофона него на пост продукцију. Преферирао је сале у старим зградама од цигала, са што мање бетона и малтера у којима је снимао чувеним „Декиним дрветом”, тј. системом микрофона на сталку у облику слова Т који је усавршио и користио за стерео снимања. То је управо случај са плочом коју вечерас емитујемо, будући да је Вилкинсон волео да снима у старим енглеским грађевинама попут Сент Џонс капеле, саграђене у 19. веку следећи средњовековне узоре. Етикету Арго је Дека основала између осталог и због промоције британске хорске музике, а хор ове капеле је под управом Џорџа Геста био најзаступљенији у њиховом каталогу. Вилкинсон је често сарађивао са Гестом, снимајући поред уметничке и литургијску црквену музику, као и популарне албуме са божићним песмама и химнама.

Поред тога што илуструје најбоље сниматељске праксе које је Вилкинсон развио и утемељио под окриљем компаније Дека, овај снимак је значајан и због тога што су на њему сарађивали Џон Данкерли и Крис Хејзел. Њихов ментор је био управо Вилкинсон, који је, нарочито у позним годинама настојао да пренесе своје знање и искуство млађим инжењерима како би створио мрежу сарадника у свим Декиним подружницама. Након аквизиције овог гиганта 1980. године, Вилкинсон је отишао у пензију и није више снимао. Међутим, Данкерли ће наставити његову мисију и остати главни инжењер звука у овој компанији све до коначне обуставе снимања 1997. године. Управо ће он увести Вилкинсонове методе у свет дигиталне технологије и постати један од најславнијих и најнаграђиванијих сниматеља данашњице, а плоча коју слушате вечерас је настала на почетку његове каријере, још увек под директним надзором чувеног ментора.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара